Cara Memulakan Pengedar Bir

Pengedar bir bertindak sebagai orang tengah antara pembuat bir dan kedai minuman keras dan runcit yang menjual produk akhir. Negara memungut cukai ke atas keuntungan pengedar bir untuk menambah pendapatan kerajaan dan mengatur penjualan alkohol dengan memantau kegiatan penjualan pengedar. Untuk mengendalikan syarikat pengedaran bir secara sah, anda memerlukan izin di peringkat persekutuan dan negeri. Pengedar bir tanpa dokumen undang-undang yang diperlukan boleh menghadapi denda dan hukuman jenayah lain.

1

Memohon sijil Doing Business As (DBA) dari negeri anda untuk menempah nama syarikat pengedar bir anda. Pejabat negeri yang mengendalikan pendaftaran DBA berbeza dari negeri ke negeri, tetapi biasanya Pejabat Setiausaha Negara. Isi borang pendaftaran DBA dengan nama yang anda mahukan untuk syarikat pengedaran anda, maklumat hubungan peribadi anda dan nombor Jaminan Sosial. Bayaran untuk DBA biasanya antara $ 20 dan $ 50, bergantung pada keadaan.

2

Dapatkan Nombor Pengenalan Majikan (EIN) dari Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Anda memerlukan nombor ini untuk mengeluarkan borang W-2 kepada pekerja anda pada akhir tahun fiskal, dan pekerja anda memerlukan EIN untuk memfailkan cukai mereka. Pendaftaran EIN tidak membebankan anda dan boleh dilakukan di laman web IRS.

3

Isi borang "Permohonan Permit Asas" di laman web Biro Cukai dan Perdagangan AS. Permit tersebut secara sah dikehendaki oleh Akta Pentadbiran Alkohol Persekutuan untuk beroperasi sebagai pengedar bir. Untuk mengisi borang, sertakan nama perniagaan anda, EIN, maklumat hubungan peribadi anda dan kediaman terkini. Di bawah bahagian "Perniagaan Yang Akan Dijalankan di Alamat Premis", tandai kotak "Loji Bijih Distil" dan kotak "Pemprosesan". Hantarkan borang ke alamat yang tertera.

4

Dapatkan izin negara yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan pengedaran bir. Hubungi Pejabat Peguam Negara atau Pejabat Setiausaha Negara anda untuk maklumat lebih lanjut mengenai izin yang diperlukan. Negeri anda mungkin mempunyai jabatan yang mengatur pelesenan pengedar bir. Sebagai contoh, Suruhanjaya Alkohol dan Minuman Texas mengatur pengedar di seluruh negeri dan mengeluarkan izin. Permit berharga dari mana-mana dari beberapa ratus dolar hingga beberapa ribu dolar dan memerlukan beberapa minggu untuk diproses.

5

Tandatangani pajakan di harta tanah komersial yang diagihkan untuk pengedaran bir. Sebaik sahaja anda menjumpai harta tanah dalam julat harga anda, hubungi kerani daerah anda untuk mengesahkan bahawa ia dizonkan untuk keperluan anda. Negeri anda juga mungkin mempunyai undang-undang mengenai jarak perniagaan pengedaran bir ke tempat-tempat seperti gereja dan sekolah. Kerani daerah anda juga mempunyai maklumat mengenai undang-undang jarak istimewa.

6

Tandatangani pajakan dengan syarikat trak. Anda memerlukan trak untuk mengangkut bir anda kepada pelanggan runcit terakhir. Rundingkan sewa trak yang hanya bertahan selama beberapa bulan dengan harga yang anda mampu. Setelah perniagaan anda bermula, anda boleh meneliti membeli trak anda sendiri.

7

Bekerjasama dengan pembuat bir di kawasan anda untuk memulakan pengedaran. Banyak negeri tidak membenarkan pembuat bir mengedarkan bir mereka sendiri atau pembuat bir mungkin tidak mempunyai infrastruktur atau kakitangan untuk menghantar produk mereka. Pembuat bir akan menggunakan syarikat anda jika anda dapat memberikan pengedaran dengan kos yang berpatutan. Lawati pembuat bir tempatan dan tanyakan mengenai keperluan pengedaran mereka. Tentukan kos tenaga kerja dan overhed anda dan tambahkan bahawa keuntungan yang anda perlukan untuk menjana. Nombor ini mestilah anggaran kos permulaan anda untuk penghantaran pengedaran.