Cara Menghapus Kod Negara pada Skype

Teknologi suara melalui Protokol Internet, atau VoIP, membolehkan pengguna membuat panggilan telefon melalui sambungan Internet, yang merosakkan perkhidmatan telefon tradisional. Beberapa penyedia menawarkan perkhidmatan VoIP, terutama Skype, yang mempunyai lebih dari 36 juta pengguna serentak pada awal tahun 2012. Skype membenarkan panggilan telefon ke telefon bimbit domestik dan antarabangsa dan talian darat dan secara automatik memasukkan kod negara untuk nombor yang anda hubungi sebelum anda memasukkan kod kawasan, awalan dan nombor telefon. Kod negara lalai adalah kod yang ditetapkan untuk negara yang anda masukkan semasa mendaftar dengan Skype, tetapi anda boleh membuang kod negara lalai dengan mengubahnya melalui antara muka pengguna.

1

Lancarkan Skype dan klik "Panggil telefon." Pad dail akan muncul di tetingkap "Telefon Panggilan".

2

Klik ikon bendera untuk membuka menu lungsur. Menu lungsur turun mengandungi senarai negara yang dapat diakses dengan perkhidmatan Skype VoIP.

3

Pilih negara yang akan anda hubungi dari menu lungsur turun dan klik. Kod negara akan dipaparkan di samping bendera yang mewakili negara yang akan anda panggil.

4

Masukkan kod kawasan, awalan dan nombor telefon yang akan anda panggil di medan pad dail. Anda juga boleh mengklik butang pada pad dail pada skrin untuk memasukkan nombor. Klik ikon telefon hijau untuk mendail nombor dengan kod negara baru.