Cara Memulakan Perniagaan Lori Makanan Bergerak

Trak makanan bergerak menyediakan makanan kepada pelanggan di taman, stadium, festival dan tempat awam yang lain. Memulakan perniagaan trak makanan mudah alih adalah serupa dengan menjalankan kedai makanan jenis lain. Minat untuk makanan, kemahiran untuk menyediakan perkhidmatan pelanggan yang berkualiti dan kemampuan mematuhi peraturan kesihatan tempatan dapat membantu anda menjalankan perniagaan yang berjaya. Jenis makanan yang dijual di trak makanan mudah alih termasuk sandwic, hot dog, salad dan barang sampingan, seperti kentang goreng dan cincin bawang.

1

Hubungi jabatan kesihatan tempatan anda untuk mendapatkan lesen yang diperlukan untuk mengendalikan trak makanan bergerak. Lesen yang diperlukan merangkumi lesen pengenalan pengurus makanan, lesen pengurus makanan, lesen pengendali makanan dan lesen layan diri. Menghadiri kelas pelesenan, menyelesaikan peperiksaan dan membayar yuran pelesenan.

2

Dapatkan senarai makanan yang boleh anda sediakan dan jual dari trak makanan mudah alih dari jabatan kesihatan. Buat rancangan makanan yang merangkumi senarai barang makanan yang disediakan di dalam trak dan barang yang disediakan di rumah atau dapur komersial anda. Di kebanyakan negeri, persetujuan rancangan ini oleh jabatan kesihatan diperlukan untuk anda menjual makanan kepada orang ramai.

3

Memohon lesen perniagaan melalui pejabat pentadbiran perniagaan kecil tempatan atau pejabat kerani daerah anda. Daftarkan perniagaan anda jika membentuk syarikat korporat, perkongsian atau syarikat berhad melalui pejabat setiausaha negara anda. Memohon Nombor Pengenalan Majikan melalui Perkhidmatan Hasil Dalaman untuk digunakan pada borang cukai dan dokumen perniagaan lain.

4

Beli trak makanan mudah alih atau trak yang boleh diubah suai agar sesuai dengan semua peralatan dapur seperti peti sejuk kecil, penggorengan, panggangan dan ruang simpanan. Hubungi jabatan kesihatan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai dimensi trak yang diperlukan, peralatan dapur dan barang keselamatan yang boleh diterima, seperti alat pemadam api atau keperluan pengudaraan.

5

Hubungi restoran tempatan, pengurus dapur komunal, sekolah dan tempat awam lain yang menawarkan perniagaan kecil ruang dapur komersial untuk menyediakan makanan. Sekiranya menyediakan makanan di rumah anda, hubungi jabatan kesihatan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pemeriksaan kesihatan di rumah dan syarat pelesenan tambahan.

6

Lengkapkan pemeriksaan kesihatan trak makanan mudah alih anda dengan menghubungi jabatan kesihatan untuk membuat janji temu. Pemeriksaan boleh diselesaikan di jabatan kesihatan atau pemeriksa boleh mengunjungi anda bergantung pada peraturan jabatan kesihatan.

7

Memohon lesen Kelas A untuk memandu trak makanan bergerak. Hubungi jabatan kenderaan bermotor tempatan anda untuk maklumat pelesenan.