Cara Menguji Hard Drive yang Gagal di Komputer Lain

Pemacu keras tidak pernah gagal pada waktu yang senang. Apabila tingkah laku mereka mula menunjukkan bahawa mereka sudah hampir ke penghujung kehidupan produktif mereka, anda mungkin tidak mengaitkan gejala dengan penyebabnya segera untuk bertindak. Sekiranya pemacu anda tidak mempunyai sandaran semasa, perhatian pertama anda adalah pada data anda. Dengan akses ke komputer kedua, anda boleh menguji mekanisme dengan alat diagnostik, mengesahkan daya maju dan cuba mendapatkan data daripadanya.

Gejala Kegagalan Pemacu

Kegagalan memandu menghasilkan pelbagai gejala bergantung pada jenis pemanduan dan penyebab kegagalannya. Pemacu keras mekanikal yang membuat bunyi klik atau berdetik mungkin mengalami masalah kepala membaca / menulis. Pemacu permulaan yang tidak dapat boot komputer anda, pemacu yang tiba-tiba berfungsi perlahan, atau pemacu dalaman sekunder yang tidak muncul ketika sistem operasi anda selesai dimuat, semuanya menghantar isyarat yang membimbangkan. Kerana pemacu keadaan pepejal, atau SSD, tidak mempunyai bahagian yang bergerak, mereka gagal secara senyap, bekerja satu minit dan menjadi tidak dapat dibaca pada yang berikutnya. Kehadiran gejala ini tidak semestinya bermaksud tidak adanya harapan. Percubaan anda untuk mendiagnosis dan, dengan sedikit keberuntungan, menghidupkan semula pemacu anda bermula apabila anda mengeluarkannya dari CPU atau kes di mana anda telah menggunakannya, sehingga anda dapat menyambung ke, dan mengaksesnya dengan cara lain.

Penyesuai Luaran

Gunakan penyesuai USB untuk menyambungkan pemacu anda terus ke port luaran pada komputer lain tanpa berhenti untuk memasukkan mekanisme ke dalam casing luaran atau memasangnya di dalam sistem kedua. Adaptor ini memberikan kuasa dan sambungan data ke pemacu kosong. Anda boleh menemui model yang berfungsi dengan pemacu IDE, beberapa untuk penggunaan SATA sahaja dan yang lain yang menyokong kedua-dua antara muka pemacu. Kerana anda boleh menyambungkan pemacu secara luaran, anda tidak perlu mengkonfigurasi semula BIOS komputer kedua untuk mengenali pemacu dalaman tambahan, dan jika mekanisme yang bermasalah menggunakan antara muka yang berbeza dari yang disokong di dalam CPU kedua ini, penyesuai mengatasi ketidakcocokan.

Kes Luar

Sekiranya anda tidak mempunyai akses ke penyesuai USB, pasang pemacu di kandang pemacu luaran yang diketahui dan beroperasi sehingga anda dapat menyambungkannya ke port USB atau FireWire. Apabila pemacu kelihatan gagal dalam kes mudah alih, gejalanya boleh menunjukkan bekalan kuasa yang rosak atau sambungan data yang tidak baik. Sekiranya anda menggunakan pemacu bermasalah secara luaran, cubalah dalam kes lain yang anda tahu berfungsi dengan betul dan ganti kabel lain. Tukar kabel itu memerlukan kepentingan diagnostik yang lebih besar lagi dengan pemacu yang anda keluarkan dari casing berkuasa bas - satu tanpa kabel kuasa - kerana satu-satunya sambungan membekalkan kuasa dan data.

Sambungan Dalaman

Dalam beberapa keadaan, anda mungkin lebih suka menguji pemacu setelah anda menyambungkannya ke kabel dalaman pada CPU kedua. Pilihan ini masuk akal ketika komputer dari mana dan sistem yang anda rencanakan untuk digunakan untuk menguji pemacu terdiri daripada CPU desktop, dan "penguji" merangkumi sekurang-kurangnya satu ruang pemacu yang tidak digunakan. Membuka komputer notebook yang berfungsi dan melepaskan pemacu hanya untuk menggantikan mekanisme lain boleh melibatkan prosedur yang panjang dan rumit yang memerlukan terlalu banyak masa untuk ujian diagnostik.