Bagaimana Kelebihan Persaingan Digunakan dalam Strategi Fokus?

Syarikat yang berjaya memanfaatkan kelebihan daya saing di pasaran untuk mencapai tahap prestasi yang tinggi. Mereka sama ada mencapai kepemimpinan pasaran secara keseluruhan dengan membezakan diri dari pesaing atau menguasai segmen pasaran di mana mereka memfokuskan usaha mereka. Strategi fokus mengenal pasti segmen pasaran di mana syarikat dapat bersaing dengan berkesan. Strategi tersebut memadankan ciri-ciri pasaran dengan kelebihan daya saing syarikat untuk memilih pasaran di mana fokus sumber syarikat cenderung membawa kepada jumlah penjualan, pendapatan dan keuntungan yang diinginkan.

Kos

Kos pengeluaran yang rendah adalah kelebihan daya saing yang berkesan, tetapi tidak berlaku di semua pasaran. Kuncinya adalah membahagikan pasaran anda ke bahagian yang boleh anda capai dengan kos rendah dan yang sensitif terhadap kos. Setelah anda mengenal pasti segmen pasaran di mana pengguna mencari harga terendah, anda boleh menggunakan strategi fokus untuk memusatkan sumber daya syarikat di sana. Sebaik-baiknya, kos menjangkau pengguna tersebut rendah, membolehkan anda mengekalkan kelebihan harga sambil memberi tumpuan kepada peningkatan penjualan.

Kualiti

Sebilangan pengguna lebih suka membayar lebih untuk mendapatkan kualiti yang lebih baik. Sekiranya anda mempunyai reka bentuk yang unggul, lebih banyak kepakaran atau akses ke bahan berkualiti tinggi, anda mungkin mempunyai kelebihan daya saing terhadap kualiti produk. Dalam kes ini, anda harus mengenal pasti segmen pasaran yang akan membeli produk dengan harga lebih tinggi. Strategi fokus membolehkan anda menumpukan sumber promosi pada sektor yang sesuai dengan kelebihan kualiti anda. Oleh kerana anda tidak lagi bersaing dengan harga rendah, anda dapat menampung kos yang lebih tinggi yang terlibat dalam mengenal pasti dan mencapai segmen bernilai tinggi ini.

Jenama

Sekiranya kelebihan daya saing anda merangkumi menjual jenama terkenal, anda harus menggunakan strategi fokus untuk memastikan anda menjangkau pengguna yang mempunyai imej positif jenama, memerlukan produk dan mampu membelinya. Beberapa jenama, seperti detergen, melintasi banyak segmen pasaran sementara yang lain, seperti jenama yang berkaitan dengan sukan, memerlukan lebih banyak tumpuan. Strategi fokus untuk jenama melibatkan penargetan aktiviti promosi untuk memberi tahu pengguna yang berminat dengan jenama bahawa ia tersedia dari syarikat anda.

Perkhidmatan

Syarikat boleh bersaing dalam perkhidmatan dengan menekankan kepuasan pelanggan. Strategi fokus untuk syarikat yang mengembangkan kelebihan daya saing perkhidmatan lebih bergantung pada segmentasi pasar dan lebih banyak lagi pada penugasan sumber untuk meningkatkan kecemerlangan dalam perkhidmatan pelanggan. Perkhidmatan pelanggan yang berfokus pada tahap kepuasan pelanggan yang tinggi menyiratkan pengambilan pekerja dengan kemahiran orang baik, melatih mereka dalam hubungan pelanggan, melatih mereka pada produk yang mereka sokong dan memantau masa tindak balas yang cepat. Oleh kerana perkhidmatan pelanggan seperti itu mahal, syarikat yang memfokuskan pada perkhidmatan pelanggan sebagai kelebihan daya saing menghindari segmen pasaran dengan kos paling rendah tetapi dapat melakukannya dengan baik di sektor bernilai tinggi.