Kelemahan Struktur Organisasi Berasaskan Rangkaian

Model organisasi berasaskan rangkaian adalah sejenis struktur matriks yang menggunakan teknologi digital dan pekerja khusus untuk menyelesaikan tugas tanpa memerlukan ruang kerja tradisional. Walaupun model ini membolehkan pekerja dan pengurus berfungsi di landasan yang lebih merata, struktur organisasi berasaskan rangkaian juga dapat menyebabkan konflik kerana kurangnya hierarki formal.

Masalah dengan Komunikasi Digital

Struktur organisasi berasaskan rangkaian bergantung pada komunikasi yang jelas untuk menyampaikan tugasan projek dan tarikh akhir kepada pekerja. Ketergantungan model organisasi pada teknologi, termasuk sambungan Internet dan saluran telefon, untuk menyampaikan mesej ini dapat menyebabkan kelewatan proses jika komputer mengalami kerusakan atau kesalahan lalu lintas rangkaian. Kemajuan kerja secara perlahan melambat sementara para profesional IT berusaha memperbaiki masalah komunikasi digital. Kekurangan satu lokasi fizikal di mana semua pekerja bekerja meninggalkan kemungkinan untuk menyampaikan tugas projek secara langsung.

Terlalu Banyak Penyelia

Sifat nevolusi struktur organisasi atau matriks memerlukan lapisan pengawasan tambahan untuk menguruskan pekerja yang beroperasi di banyak lokasi yang berbeza. Pengurus dan penyelia tambahan ini dapat dengan mudah menimbulkan kekeliruan di antara pekerja satelit, terutamanya jika pekerja mempunyai banyak pengurus untuk menyampaikan pesanan kerja pada masa yang sama. Yang diperlukan hanyalah untuk beberapa pengurus untuk menyampaikan pesanan kerja dengan cara yang berbeza kepada pekerja yang sama untuk membuat kesilapan dalam rancangan pembangunan projek dan menyebabkan kelewatan penyelesaian ketika pekerja menyelesaikan dua set butiran tugas yang berbeza.

Berkongsi Pekerja Mahir

Jabatan perniagaan tradisional tidak wujud dalam model organisasi berasaskan rangkaian. Oleh kerana itu, perkongsian pekerja mahir antara jabatan adalah bahagian wajib dalam proses agar organisasi dapat berfungsi dengan baik. Ini boleh menyebabkan persaingan tidak mesra di antara pengurus projek dan penyelia untuk mendapatkan pekerja terbaik untuk tugasan yang diberikan. Pekerja yang mahir dalam permintaan tinggi mungkin mempunyai banyak tugas yang sedang berjalan pada waktu tertentu bergantung pada jumlah daftar pelanggan syarikat. Ini dapat menyukarkan pekerja ini untuk fokus pada tugas dengan betul.

Tangga Kerja Yang Bertambah

Kebebasan yang berkaitan dengan bekerja dari persekitaran pejabat tradisional boleh hilang dalam struktur organisasi berasaskan jaringan atau matriks. Menurut Repositori Dokumen Korporat FAO, struktur organisasi ini tidak secara jelas menentukan tanggungjawab dan bidang kuasa dalam syarikat. Pekerja dan pengurus mungkin merasa tidak dapat bergaul dengan peranan pekerjaan yang ditentukan secara tradisional. Ini membawa kepada peningkatan tekanan pekerjaan kerana pengurus merasa tidak dapat mengawasi dengan kewibawaan biasa dan pekerja merasa seolah-olah mereka bekerja tanpa panduan atau maklum balas. Pembangunan projek dan penyiapan tugasan dapat dengan cepat hancur dalam persekitaran yang keruh ini.