Cara Mencari SSID di Komputer

Sambungan tanpa wayar menjadi cara yang popular bagi komputer untuk menyambung ke rangkaian dan Internet, kerana pekerja dapat menyambung ke salah satu dari mana saja dalam jangkauan isyarat. Menggunakan sambungan tanpa wayar menjimatkan perniagaan daripada menghabiskan wang untuk kabel dan menghabiskan masa menjalankan kabel dari lokasi pusat ke meja di pejabat. Sangat mudah untuk menyambung ke titik akses Wi-Fi di Windows 7 dan Mac OSX dengan mencari Pengenal Set Perkhidmatan (SSID) untuk rangkaian yang ingin anda sambungkan.

Windows 7

1

Klik pada ikon rangkaian tanpa wayar di kanan bawah skrin. Ikon ini kelihatan serupa dengan ikon "bar" kekuatan isyarat pada kebanyakan telefon bimbit.

2

Arahkan tetikus anda ke titik akses yang ingin anda kenal pasti oleh SSID. SSID disenaraikan di bahagian bawah tetingkap pop timbul. Biasanya, SSID dan nama rangkaian adalah sama.

3

Klik kanan pada rangkaian yang anda sambungkan untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai pusat akses. Rangkaian yang disambungkan mempunyai ikon bar berwarna hijau dan biasanya berada di bahagian atas senarai.

Mac OS X

1

Klik pada ikon Wi-Fi di menu atas.

2

Klik pada nama rangkaian yang ingin anda sambungkan. Rangkaian yang anda sambungkan akan mempunyai "tanda semak" di sebelah kiri nama rangkaian. Nama rangkaian dalam senarai ini adalah SSID.

3

Klik "Sertai Rangkaian Lain ..." jika anda tidak melihat nama rangkaian yang ingin anda sertakan dalam senarai. Namun, pastikan anda berada dalam jangkauan rangkaian.