Cara Menulis Rancangan Perniagaan Spa Hari

Industri spa berkembang pesat. Malah, Persatuan Spa Antarabangsa melaporkan bahawa industri spa AS mengalami pertumbuhan 24 peratus antara tahun 2007 dan 2008. Persatuan ini juga melaporkan bahawa pasaran sasaran industri meningkat dengan lebih daripada 32 juta pengguna spa aktif, meningkat 25 peratus dari tahun 2006 hingga 2007 Dalam hal ini, rancangan perniagaan spa harian anda harus menjelaskan bagaimana perniagaan anda akan merangkul industri yang terus berkembang ini sambil mengekalkan pelanggan dan meneutralkan persaingan.

1

Sertakan senarai pemilik perniagaan anda. Berikan penjelasan ringkas mengenai pengalaman profesional setiap pemilik dan kualiti atau atribut khas yang sangat bermanfaat bagi perniagaan anda, seperti lesen pengurus tukang urut atau pengalaman pemasaran profesional.

2

Terangkan operasi spa harian anda. Kenal pasti waktu operasi spa anda, termasuk cuti dan waktu hujung minggu. Buat senarai perabot dan kelengkapan yang diperlukan oleh spa anda, seperti meja urut, kerusi santai, lembangan khas dan meja juruteknik kuku. Terangkan kos untuk setiap item dan kenal pasti jika perniagaan anda akan menyewa, membeli atau menyewa barang-barang ini. Sertakan kos lokasi spa anda, seperti utiliti, gadai janji bulanan, lesen pengezonan dan cukai.

3

Kembangkan rancangan pemasaran spa harian anda. Buat senarai produk dan perkhidmatan spa harian anda, seperti rawatan muka, perkhidmatan urut dan rawatan anti-penuaan. Teliti industri spa harian di kawasan anda untuk menentukan permintaan pasaran pelanggan dan cabaran spa yang bersaing. Kenali pasaran sasaran anda. Kembangkan senarai harga untuk produk dan perkhidmatan spa anda berdasarkan hasil penyelidikan anda. Berdasarkan harga anda pada kualiti produk anda daripada cuba memadankan kos dengan pesaing anda. Jelaskan kelebihan daya saing spa anda dan strategi yang akan digunakan oleh perniagaan anda untuk mengekalkan kejayaannya dalam industri ini.

4

Berikan maklumat mengenai kakitangan spa harian anda. Kenal pasti pelbagai jabatan spa anda dan perincikan fungsi tanggungjawab setiap pengurus jabatan. Terangkan jika anda akan menggunakan pekerja sepenuh masa, pekerja sambilan, pekerja kontrak atau gabungan jenis ini, dan gariskan kos setiap pekerja, seperti gaji, faedah dan kos latihan. Terangkan sebarang kos sewa gerai yang dikenakan untuk pekerja kontrak.

5

Lengkapkan penyata kewangan peribadi untuk setiap pemilik spa harian. Sediakan kunci kira-kira, penyata pendapatan dan penyata aliran tunai untuk spa harian anda. Gunakan maklumat yang tepat dan berikan andaian dan unjuran yang realistik untuk angka ramalan. Kenal pasti sama ada spa anda akan menggunakan sistem perakaunan tunai atau akruan dan terangkan langkah-langkah yang akan digunakan oleh perniagaan anda untuk mengekalkan rekod yang tepat.

6

Berikan dokumen sokongan di lampiran rancangan perniagaan spa anda. Sertakan dokumen, seperti penyata cukai, perjanjian penyewaan, pembelian peralatan, daftar penerimaan, lesen, perintah pematuhan pengezonan dan penyata bank.

7

Perkenalkan perniagaan anda dalam ringkasan eksekutif. Kenal pasti objektif dan misi perniagaan anda, dan soroti aspek-aspek utama yang akan mendorong spa anda menuju kejayaan. Berikan ulasan ringkas mengenai pasaran dan persaingan sasaran anda, bersama dengan pengenalan ringkas mengenai strategi kompetitif anda. Selesaikan bahagian ini terakhir dan letakkan di awal rancangan perniagaan anda. Hadkan panjang ringkasan eksekutif kepada tiga halaman.