Kelebihan & Kekurangan Penjenamaan & Identiti

Apabila syarikat ingin memantapkan diri di pasaran, ia sering berubah menjadi jenama untuk membantu. Konsep penjenamaan dan identiti adalah untuk mewujudkan rupa dan rasa yang dapat dikenali dan dikenali dengan segera di pasaran. Penjenamaan yang baik dapat meningkatkan nilai produk dan syarikat itu sendiri. Identiti syarikat di pasaran dengan mudah dapat membuat atau memecah keuntungannya secara keseluruhan.

Kelebihan: Kesedaran

Semakin sukar syarikat mengusahakan penjenamaan dan identitinya, dalam kebanyakan kes, semakin banyak kesedaran yang dihasilkannya. Sebagai contoh, Coca-Cola terkenal di seluruh dunia kerana produknya. Seorang pengguna dapat melihatnya di daerah asing, dengan pelabelan dalam bahasa asing dan mengetahui bahawa ia adalah produk Coca-Cola. Warna dan bentuk botol merah menjadi pencetus langsung dalam banyak fikiran mengenai kenyataan bahawa minuman itu adalah produk Coca-Cola. Ini adalah penjenamaan dan identiti yang terbaik.

Kelebihan: Ketekalan di Pasaran

Semakin kerap pelanggan melihat jenama anda di pasaran, semakin kerap dia akan mempertimbangkannya untuk dibeli. Sekiranya jenama dan identiti benar-benar dijaga secara konsisten, pelanggan cenderung merasakan bahawa kualiti itu konsisten dan menjadi pengikut setia jenama tersebut. Walau bagaimanapun, ini bermaksud bahawa produk mesti mengekalkan konsistensi yang mencerminkan gambar juga.

Kelebihan: Kesetiaan Pelanggan

Penjenamaan yang dilaksanakan dengan baik membantu mewujudkan kesetiaan pelanggan dengan memperkuat pembelian barang dagangan di fikiran pengguna. Untuk produk sukan, kempen yang berfokus pada kecergasan fizikal dan bukan pada produk tertentu membantu menjadikan jenama sebagai peneraju industri untuk pelanggan sebelumnya dan masa depan. Apabila produk dikaitkan dengan gaya hidup, pengguna akan terus mencapai tujuan serupa.

Kekurangan: Boleh Menjadi Biasa

Banyak jenama berusaha untuk menjadi nombor 1 di fikiran pengguna. Sebagai contoh, di banyak tempat di AS, orang meminta Coke ketika mereka pergi ke restoran, tidak semestinya bermaksud produk Coca-Cola, tetapi soda apa pun. Walaupun tujuan untuk menjadikan jenama adalah standard, tetapi bukan tujuan untuk menjadi istilah generik bagi sebilangan produk.

Kekurangan: Atribut Negatif

Sekiranya produk atau perkhidmatan mengalami peristiwa negatif, itu akan melekat pada jenama. Contohnya, penarikan balik secara besar-besaran atau kempen iklan yang tidak disengajakan boleh merosakkan jenama dan imej syarikat, menyebabkan syarikat itu perlu membina jenama dan identiti baru untuk merebut kembali tempatnya di pasaran.

Kekurangan: Lubang merpati

Kadang kala mewujudkan identiti jenama yang kuat boleh menjadi bumerang apabila syarikat perlu berpusing sebagai tindak balas terhadap perubahan keadaan pasaran. Kedai roti yang terkenal dengan kek manis mungkin sukar untuk dijenamakan semula sebagai penyedia barang bebas gluten apabila namanya mengingatkan gambar pastri, frosting dan taburan.