Cara Reboot Laptop Sony Vaio

Laptop Sony Vaio dalam perniagaan anda dijalankan pada sistem operasi Windows. Sistem operasi menangani banyak fungsi asas komputer, termasuk ciri reboot. Reboot boleh membantu jika anda mengalami kesalahan kecil pada perkakasan atau perisian. Dengan menghidupkan semula Vaio anda, anda akan membersihkan RAM, bersama dengan bug yang mungkin ada di dalamnya. Anda boleh reboot Vaio secara manual, jika perlu.

1

Klik Mula dan kemudian arahkan kursor anda ke anak panah di sebelah butang "Tutup". Pilih "Mulakan semula" dari menu. Sekiranya masih ada program yang sedang berjalan, klik "Force restart" ketika pemberitahuan muncul memberitahu anda bahawa semua program mesti ditutup.

2

Tekan "Ctrl-Alt-Delete" pada papan kekunci anda secara serentak. Ini akan menyebabkan aplikasi Pengurus Tugas dimulakan. Klik anak panah menghadap ke atas di sebelah butang kuasa merah di sudut kanan bawah skrin komputer. Pilih "Mulakan semula" dari senarai pilihan yang muncul.

3

Tekan dan tahan butang "Kuasa" komputer anda selama beberapa saat sehingga ia mati sepenuhnya. Biarkan sejuk selama 30 saat dan kemudian tekan butang "Power" untuk menghidupkan komputer semula. Apabila dimulakan semula, anda mungkin akan menerima pemberitahuan yang memberitahu bahawa Windows dimatikan dengan tidak betul. Pilih pilihan untuk "Mulakan Windows secara normal" dan biarkan sistem operasi dimuat seperti biasa.