Pelbagai Jenis Pelan Kakitangan

Rancangan kepegawaian adalah peta jalan yang dipikirkan dengan baik untuk memastikan syarikat anda mempunyai kakitangan sepenuhnya, dengan tujuan jangka panjang untuk mengelakkan waktu henti atau kehilangan pengeluaran kerana persaraan atau pergantian kakitangan lain. Rancangan kakitangan cenderung berbeza-beza dari satu syarikat ke syarikat yang lain, bergantung pada industri, ukuran organisasi dan jangkaan pertumbuhan. Tidak ada pendekatan yang sesuai untuk membantu anda menguruskan perniagaan dengan berkesan, tetapi dengan perancangan dan penyelidikan yang teliti, ada kemungkinan bakat yang siap sedia untuk masuk dan mengisi kekosongan jawatan ketika mereka berlaku.

Kakitangan Jangka Pendek

Pelan kakitangan jangka pendek memberi tumpuan kepada keperluan segera syarikat. Contohnya, jika anda memiliki kedai runcit dan musim percutian semakin hampir, rancangan kakitangan jangka pendek anda akan fokus mencari pekerja tambahan secara bermusim. Banyak syarikat beralih kepada tenaga kerja sementara untuk keperluan staf jangka pendek, terutama jika keperluan itu hanya untuk projek tertentu atau jangka waktu yang pendek.

Kakitangan Jangka Panjang

Kakitangan jangka panjang melibatkan pendekatan proaktif terhadap keperluan kakitangan syarikat anda. Kebanyakan rancangan kakitangan jangka panjang merangkumi sekurang-kurangnya satu tahun. Semasa menentukan keperluan kakitangan tersebut, perhatikan pergantian masa lalu, pekerja yang mungkin akan bersara atau mengambil cuti bersalin atau cuti lain, jangkaan pertumbuhan dan kakitangan yang berprestasi rendah. Sebaik sahaja anda mempunyai gambaran yang jelas mengenai keperluan kakitangan yang diharapkan, anda dapat membuat rancangan untuk membantu merekrut bakat yang tepat.

Perancangan Penggantian

Banyak pemilik perniagaan jatuh ke zon selesa setelah mereka mempunyai pengurus yang boleh dipercayai. Rasa aman yang salah ini dapat meninggalkan perniagaan anda dengan waktu henti yang ketara sekiranya anda kehilangan ahli utama pasukan pengurusan anda. Perancangan penggantian membolehkan anda memahami sepenuhnya tugas dan tanggungjawab kakitangan pengurusan anda sehingga anda dapat melatih calon dalaman untuk bersedia memasuki promosi dengan segera sekiranya anda mengalami pergantian pengurusan.

Kakitangan Strategik

Kakitangan strategik melibatkan gabungan perancangan jangka pendek, jangka panjang dan penggantian. Rancangan ini mengambil kira rancangan perniagaan syarikat untuk memastikan bahawa matlamat dapat dicapai dari perspektif bakat. Tahap kepegawaian dinilai untuk menentukan sama ada terdapat lebihan atau defisit kakitangan. Kemahiran juga harus dinilai untuk menentukan apakah pasukan anda yang ada kekurangan kemampuan dan pengalaman yang diperlukan untuk membantu syarikat bergerak maju. Sering kali, latihan dimasukkan dalam rancangan kepegawaian strategik untuk memperbaiki jurang kemahiran.