Cara Memulakan Laman Web Penstriman

Membuat Netflix atau Twitch seterusnya bukanlah tugas yang mudah, tetapi membuat laman web streaming masih boleh menjadi cadangan perniagaan yang menguntungkan dan menarik jika dilakukan dengan betul. Dengan menawarkan perkhidmatan streaming, anda dapat menarik lebih banyak lalu lintas dengan menyediakan kandungan video yang menarik, baik untuk tujuan pemasaran, pendidikan, atau hiburan. Anda bahkan dapat menyesuaikan laman web anda untuk berkisar mengenai streaming video profesional berdasarkan permintaan , kandungan buatan pengguna , atau streaming langsung .

Sebagai model perniagaan, konsep streaming video dalam talian disebut sebagai " over-the-top " atau pengedaran OTT , kerana kandungan anda disampaikan terus kepada penonton melalui laman web anda tanpa perlu melalui saluran televisyen sebagai pengedar . Penstriman OTT mengalahkan keperluan muat turun yang memakan masa, kerana penonton dapat mengakses kandungan streaming dari mana saja dengan sambungan internet, dan bukannya terhad pada sistem hiburan TV atau rumah mereka.

Memulakan laman web yang mampu menstrimkan kandungan video lebih rumit dan memakan masa daripada membuat laman web HTML statik lama, jadi kami akan merangkumi asas-asas bagaimana memulakan dan gambaran umum tahap tinggi mengenai pelbagai keperluan untuk membuat anda sendiri perkhidmatan penstriman.

Bagaimana Streaming Laman Web Berfungsi

Streaming laman web berfungsi dengan menstrimkan kandungan yang tersedia hampir seketika melalui proses yang memecah video menjadi fail yang lebih kecil untuk dipasang kembali dengan cepat dan mudah ketika penonton duduk untuk menonton. Semasa membuat laman web penstriman, ada tiga komponen utama yang perlu dipertimbangkan. Terdapat pelayan , di mana kandungan video dihoskan; yang kaedah pengedaran, atau bagaimana aliran sedang dihantar; dan pusat akses yang menghadap pengguna , di mana penonton log masuk untuk menonton kandungannya.

Apabila penonton log masuk ke laman web anda untuk menstrimkan video, mereka menggunakan laman web anda sebagai titik akses mereka, dan memutuskan kandungan video apa yang akan diminta dari pelayan. Pelayan mengambil video yang diminta, menukarnya ke format yang betul, dan menyiapkannya untuk diedarkan melalui aliran. Aliran kemudian menyampaikan kandungan yang tersegmentasi dan menyusunnya semula sehingga penonton dapat menontonnya.

Sekiranya anda menganggap streaming sebagai sistem pengangkutan, kandungan video anda adalah barang pengguna yang cuba dihantar oleh syarikat anda kepada pelanggan. Anda membungkus barang anda dengan kod streaming yang anda gunakan untuk memampatkan dan membungkus barang sehingga semuanya sesuai di belakang trak untuk dihantar. Di tempat tujuan, pengurus penerima menerima produk dari penghantaran trak, memasangnya semula dan meletakkannya di rak supaya penonton dapat mengaksesnya tepat pada waktunya. Dan biola!

Mulakan Dengan Laman Web

Untuk memulakan proses mewujudkan laman web penstriman anda sendiri, pelaburan pertama anda perlu ada dalam pakej hosting web yang dapat menangani lebar jalur data streaming kandungan video dari pelayan anda. Anda memerlukan storan yang boleh dipercayai, kesambungan yang baik, lebar jalur yang tinggi dan latensi yang baik untuk memaksimumkan waktu operasi sambil mengelakkan waktu henti semasa lonjakan lalu lintas. Cari tawaran yang menjimatkan dan disertakan dengan banyak penyimpanan cakera serta had lebar jalur yang tinggi. Hosting penyimpanan awan boleh menjadi penyelesaian yang baik semasa anda berkembang.

Anda seterusnya perlu mendaftarkan nama domain dan merancang laman web yang akan anda hoskan. Sekiranya anda tidak mempunyai latar belakang reka bentuk web, anda pasti ingin bekerjasama dengan jurutera perisian yang dapat membantu anda menyatukannya. Sejauh depan, adalah mungkin untuk merancang laman templat asas anda sendiri dengan perkhidmatan reka bentuk web drag-and-drop seperti Squarespace atau Wix. Walau bagaimanapun, backend akan menjadi lebih rumit, jadi adalah idea yang baik untuk bersama seorang profesional.

Bahagian belakang reka bentuk laman web anda memerlukan pembinaan infrastruktur yang lebih besar, yang melibatkan pengekodan khusus yang diperlukan untuk mengalirkan kandungan anda. Secara teknikal, ada templat dan perkhidmatan web tertentu yang mempunyai kod untuk streaming yang sudah disertakan dalam backend mereka, jadi cuba cari syarikat reka bentuk web atau jurutera perisian yang pakar dalam membina laman web streaming.

Jadikan Laman Web Anda Mesra Aliran

Pertimbangkan ciri apa yang ingin anda tawarkan kepada penonton yang akan mengunjungi laman web penstriman anda. Platform penstriman yang baik harus mempunyai banyak fungsi video, sokongan pengguna, penyesuaian pencipta, penyulitan keselamatan dan penyampaian kandungan dan rangkaian pengurusan yang boleh dipercayai untuk memastikan bahawa menonton semudah dan lancar.

Halaman utama anda harus menyoroti semua faedah dan kemampuan perkhidmatan anda, sambil mempromosikan dan menampilkan kandungan teratas anda. Dari laman utama, penonton anda juga boleh mendaftar atau masuk ke akaun mereka. Anda kemudian memerlukan tempat untuk pengguna membuat dan melihat profil peribadi mereka atau papan pemuka yang boleh disesuaikan . Bagi penonton, ini kelihatan seperti tempat untuk melihat sejarah dan tetapan mereka, dan untuk pencipta, ini akan memberikan pandangan dan analitik.

Anda juga perlu membuat pustaka kandungan, di mana sebahagian besar kandungan streaming video anda akan tersedia untuk dilihat dan dipilih. Harus ada fungsi pencarian , di mana penonton dapat mencari konten dengan nama atau melalui penapis sehingga mereka dapat mencari berdasarkan tanggal yang ditambahkan, lokasi, topik, genre, bahasa, video yang paling banyak ditonton atau lama. Termasuk fungsi pengisian automatik untuk mempercepat proses pencarian sangat berguna bagi pengguna - terutama mereka yang melihat melalui telefon bimbit.

Pemain Video Adalah Kunci

Apabila penonton mengklik salah satu video anda untuk menstrim, ada jangkaan tertentu yang disertakan dengan fungsi pemain video anda . Penonton harus dapat memilih kualiti gambar aliran yang paling sesuai dengan hubungan mereka, dan harus ada beberapa bahagian maklumat untuk penonton membaca mengenai video yang mereka tonton. Lebih baik juga memasukkan bahagian video yang berkaitan di mana penonton dapat mencari kandungan serupa untuk terus menonton.

Fungsi lain seperti pilihan kongsi dan tanam , tonton kemudian dan konfigurasi senarai main dan keupayaan kegemaran atau suka semuanya adalah pilihan tetapi penting untuk dipertimbangkan untuk menambah setelah reka bentuk asas anda siap. Mampu berinteraksi dengan kandungan melalui langganan, suka, suara, komen, ulasan atau pemberian maklumat (jika anda membenarkan pengewangan) akan meningkatkan penglibatan di laman web anda dan mewujudkan pengalaman pengguna yang lebih kuat.

Bagi pencipta, anda pasti ingin membuat backend yang berfungsi seperti studio kreatif, yang harus merangkumi alat pengurusan video untuk mengedit video setelah anda memuat naiknya, dan melacak analitik untuk melihat dan data keterlibatan. Anda ingin menjadikan memuat naik kandungan ke laman web streaming anda semudah mungkin dari mana-mana peranti, sama ada melalui telefon bimbit, desktop, kamera web, rakaman skrin atau video langsung. Anda bahkan boleh menambahkan pilihan untuk mengimport kandungan dari perkhidmatan lain seperti Youtube atau Vimeo, selagi pengguna sudah memiliki hak. Mengupah pentadbir untuk menyederhanakan kandungan yang dihasilkan pengguna akan menjadi pelaburan utama lain semasa anda berkembang.

Melesenkan dan Memperolehi Kandungan

Sebelum anda dapat menstrimkan sebarang jenis kandungan video, anda perlu memperoleh hak dan kebenaran yang betul untuk menstrimkannya. Itu bermaksud melesenkan kandungan video dari pencipta. Anda boleh melakukan ini dalam beberapa cara, sama ada dengan membeli hak perlesenan terus dari pengedar yang memiliki pra-dibuat kandungan, atau dengan membenarkan pencipta bebas untuk memuat naik kandungan selepas menandatangani Terma Penggunaan kontrak yang meliputi hak-hak pemilikan yang tetap.

Setiap penonton yang mendaftar ke laman web anda untuk menonton kandungan juga mesti menandatangani kontrak Syarat Penggunaan yang serupa. Ini menjelaskan apa sahaja kesan undang-undang yang akan mereka hadapi jika mereka cuba menyebarkan semula kandungan yang mereka lihat di laman web anda. Sama pentingnya untuk melindungi perlindungan anda sendiri, kerana anda menerima lebih banyak tanggungjawab kewangan semasa mengalirkan kandungan yang dibuat oleh orang lain di laman web komersial. Khususnya, perlindungan ini sangat penting jika anda berusaha memperoleh keuntungan daripada kandungan yang anda berikan.

Pilih Model Hasil

Oleh kerana pengangkatan data yang tinggi dan pengkhususan teknikal yang diperlukan untuk mewujudkan pengalaman yang mesra pengguna, membuat dan mengehoskan laman web streaming boleh menjadi sangat mahal. Anda perlu merancang bagaimana akhirnya anda dapat mengewangkan ciptaan anda dengan memilih model pendapatan.

Terdapat beberapa model pendapatan yang berbeza untuk platform streaming video. Anda boleh mengenakan yuran langganan bulanan untuk mengakses kandungan video anda, seperti Netflix atau Hulu, atau mengenakan caj setiap aliran dalam model bayar per tontonan seperti Amazon atau perkhidmatan video atas permintaan lain. Anda juga dapat menjual iklan atau bergabung dengan jaringan iklan untuk menempatkan iklan kontekstual di laman web anda. Sekiranya laman web penstriman anda didasarkan pada kandungan yang dihantar oleh pengguna, anda juga boleh memasukkan sistem pengewangan di mana penonton memberi petunjuk kepada pencipta yang mereka suka secara langsung dan anda mengambil sedikit hasil keseluruhan untuk memudahkan pertukaran.

Tidak kira model pendapatan apa yang anda ikuti, laman web anda memerlukan perkhidmatan pembayaran bersepadu , seperti Stripe, untuk menerima pembayaran Paypal, debit atau kad kredit secara langsung di laman web anda. Anda juga perlu memastikan anda mempunyai keselamatan tambahan untuk memastikan maklumat pembayaran pengguna anda selamat.

Pastikan Laman Web Anda Selamat

Semasa anda membuat laman web penstriman, anda perlu berhati-hati untuk melindungi kandungan anda dari mereka yang tidak dibenarkan mengaksesnya. Laman web streaming anda akan memerlukan beberapa faktor untuk memastikannya selamat dan terjamin, termasuk rangkaian penghantaran kandungan yang boleh dipercayai yang melindungi kandungan anda dengan pelayan proksi dan pusat data. Anda juga ingin menggunakan keselamatan berdasarkan token untuk melindungi akses pengguna setiap kali mereka masuk, dan sekatan domain yang mengunci kandungan ke domain anda. Anda mungkin mahu memberi tanda air pada kandungan anda, jadi jika video anda dicuri, video tersebut dapat dikesan.

Selain melindungi kandungan asli di platform anda, anda juga memerlukan keselamatan tambahan untuk menyekat akses ke kandungan anda atas alasan hak cipta dan pelesenan. Lesen tertentu hanya untuk lokasi tertentu, jadi anda perlu melindungi tawaran yang anda tandatangani. Ini melindungi anda dan hubungan anda dengan pasangan anda.

Terakhir, anda perlu melihat enkripsi SSL penuh untuk semua transaksi pembayaran yang dilakukan di platform anda untuk memastikan keselamatan maklumat pembayaran pengguna anda. Perkara terakhir yang anda mahukan adalah pelanggaran data yang menyusahkan pelanggan anda yang membayar. Ini akan merugikan kewangan mereka, dan seterusnya, melukai kepercayaan mereka kepada anda.

Pastikan Roda Berpusing Seperti Skala Anda

Jaringan penghantaran kandungan yang kuat adalah infrastruktur pengedaran yang anda perlukan untuk memberikan penghantaran kandungan yang dijamin melalui rangkaian pelayan. Rangkaian ini mengubah bahagian belakang laman web streaming anda menjadi sistem yang dapat diskalakan untuk memenuhi lonjakan permintaan semasa anda berkembang. Mereka adalah alternatif yang menjimatkan untuk hosting di pelayan anda sendiri. Mereka juga membantu mengurangkan beban berlebihan, memberikan masa tindak balas yang lebih pendek dan meminimumkan gangguan streaming.

Mempunyai kawalan dan fleksibiliti terhadap latensi rangkaian anda sangat membantu semasa anda berkembang. Latensi adalah masa yang diperlukan untuk video anda disiarkan dari pelayan anda ke penonton anda, dan turun naik sepanjang hari. Itulah sebabnya kadang-kadang semasa anda streaming Netflix, kadar bingkai akan turun atau video akan memotong atau membeku secara rawak. Apabila ini berlaku, latensi berubah-ubah untuk memenuhi permintaan semasa. Dan apabila kependaman berubah-ubah, kelewatan itu boleh membuat penonton kecewa, jadi pastikan untuk memastikannya sentiasa dikawal.

Cara menonjol

Ingatlah dengan pemain besar seperti Amazon, Apple dan Disney yang bersaing dalam perang streaming pada masa akan datang, anda tidak akan dapat bersaing dengan kekuatan pemerolehan kandungan mereka, dan anda juga tidak akan dapat mengulangi kejayaan orang luar seperti Netflix. Sudah terlambat untuk itu sekarang.

Sebagai gantinya, anda harus kreatif dengan memanfaatkan niche atau komuniti tertentu dan memilih kandungan khusus untuk mereka. Sekiranya anda membina laman web yang ingin menjadi sebahagian daripada pencipta dalam komuniti khusus itu, dan anda membuat platform yang menyediakan mereka alat yang mereka perlukan untuk berjaya, mereka akan membawa kandungan yang menarik terus kepada anda untuk dilesenkan dan diedarkan. Sekiranya anda membina produk yang betul, orang yang tepat akan datang.