Kepentingan Objektif, Petunjuk & Rancangan Projek yang Jelas

Sekiranya anda membawa keluarga dalam percutian, anda pasti akan memetakan peta ke destinasi anda. Tidakkah anda? Kemudian, jika anda mahu perniagaan anda berkembang dan berkembang, mengapa anda tidak melakukan perkara yang sama untuk syarikat anda?

Itulah yang dilakukan oleh objektif, arahan dan rancangan projek.

Tujuan Perniagaan

Pemilik mempunyai visi mengenai jenis perniagaan yang ingin dibina. Dia mempunyai alasan yang membenarkan kewujudan syarikat, seperti menjual produk unik atau memberikan perkhidmatan khas. Langkah seterusnya adalah menyampaikan visi ini kepada pekerja. Beri mereka sesuatu yang dapat mereka fahami, dan jelaskan peranan mereka dalam mewujudkannya.

Objektif adalah cara untuk mengisi perincian bagaimana penglihatan pemilik akan dipenuhi.

Menetapkan Objektif

Menetapkan objektif memerlukan membuat pilihan yang sukar dan menangani realiti. Di manakah perniagaan anda sekarang? Apa kelebihan dan kekurangannya? Di mana anda mahu perniagaan anda pergi?

Setelah anda memutuskan perniagaan anda seperti apa, anda boleh membuat peta jalan dan mula menetapkan objektif. Objektif adalah titik tolak untuk membimbing anda dan pekerja anda dalam perjalanan membina perniagaan.

Objektif penting kerana mereka mengubah penglihatan menjadi sasaran yang dapat diukur dengan jelas. Pekerja sangat jelas mengenai apa yang diharapkan dapat dicapai dan kapan.

Kepentingan Objektif

Buat arahan dan panduan: Setiap perniagaan memerlukan garis panduan. Objektif mengarahkan aktiviti syarikat ke arah mencapai matlamat dan visi pemiliknya.

Memotivasikan pekerja: Pekerja menjadi lebih bersemangat dan bersemangat dalam pekerjaan mereka apabila mengetahui apa yang diharapkan daripada mereka. Karya mereka lebih terarah dengan masa yang lebih sedikit. Mereka sangat tertarik apabila mereka mengetahui tentang ganjaran untuk memenuhi dan melebihi objektif mereka. Sekiranya pekerja tidak mempunyai kemahiran untuk pekerjaan mereka, mereka terinspirasi untuk belajar lebih banyak dan mencari jalan untuk meningkatkan prestasi mereka.

Menetapkan standard untuk menilai prestasi: Objektif menetapkan standard prestasi. Mereka mengukur kayu untuk mengenal pasti kejayaan dan kegagalan organisasi dan pekerjanya. Pelaporan prestasi membantu pengurus mengenal pasti bidang yang tidak berfungsi dan mengambil tindakan pembetulan.

Bentuk asas untuk menetapkan belanjawan: Setelah jalan untuk pengembangan syarikat telah ditentukan, objektif membantu memperuntukkan dana yang diperlukan untuk mencapai tujuan. Belanjawan menetapkan jumlah dolar tertentu untuk jabatan yang boleh digunakan oleh pekerja untuk dijadikan panduan. Laporan kewangan memberi pemilik maklumat untuk memastikan bahawa semuanya tetap berjalan lancar.

Membangunkan struktur rancangan projek: Objektif membentuk struktur untuk pembangunan projek dan pengukuran prestasi sepanjang perjalanan. Menerapkan objektif untuk projek menentukan garis masa aktiviti yang diperlukan untuk menyelesaikan rancangan.

Perniagaan yang tidak mempunyai objektif yang ditentukan adalah mengembara, tersesat di hutan. Kemungkinan kejayaan adalah jauh, kerana orang-orang dalam perniagaan tidak pasti ke mana mereka harus pergi.

Pemilik perniagaan mempunyai visi syarikatnya, dan objektifnya adalah alasan untuk menyampaikan ideanya kepada pekerja.