Mana Yang Lebih Baik: Overclock Melalui Multi atau FSB?

Sekiranya anda menggunakan PC anda terutamanya untuk pemprosesan kata, hamparan dan Internet, kebanyakan komputer moden cukup pantas untuk jenis tugas ini. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan pangkalan data yang besar atau menjalankan program pemodelan 3D atau CAD yang haus kuasa, komputer anda mungkin menjadi perlahan di bawah beban. Overclocking komputer anda mungkin membolehkan anda memperoleh lebih banyak prestasi tanpa menaik taraf dan pada dasarnya ada dua cara untuk melakukannya: meningkatkan pengganda jam pemproses atau menaikkan bas sisi depan. Kaedah terbaik untuk overclocking PC anda - jika mungkin sama sekali - biasanya bergantung pada banyak faktor lain.

Bas Depan

Semua pemproses mempunyai kelajuan bas teras, yang paling banyak disebut sebagai bas sebelah depan. FSB adalah kelajuan berkesan di mana pemindahan data antara pemproses dan RAM. FSB juga merujuk kepada kelajuan memori asas memori sistem. Sebagai contoh, pemproses yang berjalan pada 3.2Ghz mungkin mempunyai kelajuan bas teras 200MHz. Untuk menjalankan pemproses ini dengan betul, anda mesti mempunyai motherboard dan modul memori yang menyokong 200MHz Front Side Bus. Overclocking FSB meningkatkan kelajuan teras untuk data antara pemproses dan memori.

Pengganda CPU

Semasa menghasilkan pemproses, pengeluar sering tidak mengetahui kelajuan pemprosesan Gigahertz sebenar sehingga mereka mengujinya. Walau bagaimanapun, mereka mengetahui FSB pemproses untuk kumpulan tertentu dalam kebanyakan kes. Setelah pemproses melalui ujian jaminan kualiti, pengeluar menentukan dan menetapkan pengganda untuk pemproses. Sebagai contoh, satu pemproses yang dinilai pada 3.0GHz mungkin hanya mempunyai pengganda 15 (15 dikalikan dengan 200Mhz FSB sama dengan 3.0GHz). Pemproses lain dari kumpulan yang sama, mungkin mempunyai penilaian 3.2GHz (16 dikalikan dengan 200MHz FSB sama dengan 3.2GHz). Dengan contoh pemproses 3.2GHz, pengeluar mengkodkan pengganda 16 untuk pemproses tertentu kerana pengujian menunjukkan ia dilakukan dengan lebih dipercayai pada frekuensi jam berlipat ganda lebih tinggi dan kelajuan lebih cepat. Oleh itu,pemproses yang dihasilkan dalam kumpulan yang sama dengan penilaian FSB yang sama mungkin berakhir dengan penilaian kelajuan yang berbeza kerana pengganda diberikan kepada mereka. Menambah pengganda meningkatkan kelajuan pemproses sahaja dan tidak meningkatkan kelajuan lebar jalur data FSB antara CPU dan modul memori.

Pertimbangan Voltan dan Haba

Tidak kira jika anda menggunakan FSB atau pengganda CPU untuk melakukan overclock prosesor dalam sistem anda, kedua kaedah mempunyai satu persamaan yang sangat penting: perlunya peningkatan voltan dari motherboard. Untuk berjalan pada frekuensi yang lebih cepat atau kelajuan bas teras, modul memori dan pemproses memerlukan peningkatan jumlah voltan yang mereka terima dari bekalan kuasa melalui papan induk. Walaupun kenaikan voltan yang diperlukan biasanya sangat kecil, malah kenaikan yang sedikit boleh menyebabkan suhu memori dan prosesor meningkat dengan ketara. Overclocking multiplier atau FSB pemproses biasanya memerlukan anda meningkatkan voltan ke pemproses dan atau memori antara 0,0010 dan 0,0250 volt. Walaupun ini kelihatan sangat kecil, kenaikan suhu untuk pemproses dan memori mungkin setinggi 10 hingga 40 darjah Celsius. Dalam kebanyakan kes,kipas stok yang dihantar dengan pemproses tidak dapat menyejukkan CPU dengan secukupnya pada suhu tinggi. Oleh itu, sama ada menggunakan FSB atau pengganda untuk meningkatkan kelajuan CPU, penyelesaian penyejukan yang berkesan sangat penting.

Sokongan Motherboard

Kaedah yang anda gunakan untuk overclock pemproses anda banyak bergantung pada jenis pilihan tweaking dan BIOS yang disokong oleh motherboard anda. Program penyediaan BIOS untuk beberapa motherboard hanya membolehkan anda mengubah tetapan FSB. Menu BIOS motherboard yang lain mungkin membolehkan anda mengubah tetapan FSB dan pengganda. Motherboard permainan mewah menawarkan ciri overclocking paling banyak dan memungkinkan yang paling banyak dengan cara menyesuaikan voltan, kelajuan FSB dan nilai pengganda. Dengan beberapa sistem yang dirancang untuk penggunaan perniagaan, mungkin tidak ada pengaturan overclocking di BIOS sistem sama sekali. Ini biasa dengan mesin dari pengeluar utama seperti Compaq, Dell, HP dan Lenovo. Sistem permainan yang dibuat oleh syarikat-syarikat ini, biasanya membolehkan anda menyesuaikan beberapa tetapan kelajuan dan voltan di BIOS.Walaupun BIOS motherboard anda tidak memberikan sokongan overclocking langsung, anda mungkin dapat menyesuaikan beberapa tetapan menggunakan aplikasi overclocking berasaskan Windows seperti AMD Overdrive dan Intel Desktop Control Center.

Kesimpulannya

Sekiranya anda hanya mahu meningkatkan prestasi pemproses anda sedikit - katakan dengan beberapa ratus megahertz atau lebih - maka menaikkan bas bahagian depan mungkin kaedah yang paling selamat kerana secara amnya menghasilkan lebih sedikit haba daripada meningkatkan pengganda. Walau bagaimanapun, jika anda ingin melakukan overclock pemproses sebanyak mungkin, anda mungkin perlu meningkatkan FSB dan pengganda. Overclocking yang melampau yang meningkatkan kelajuan prosesor dengan ketara pasti menyebabkan panas yang tinggi. Walaupun begitu, banyak produk penyejukan aftermarket menggunakan udara atau air paksa konvensional yang menawarkan pengurusan suhu yang jauh lebih baik daripada stok pendingin dan kipas yang dihantar dengan pemproses. Tidak kira kaedah yang anda gunakan untuk overclock komputer anda,pastikan bahawa anda membuat perubahan dengan kenaikan terkecil yang mungkin dan gunakan penanda aras atau perisian pembakar untuk mengesahkan kestabilan sebelum meningkatkan nilai dalam BIOS atau perisian overclocking lagi. Menambah nilai secara beransur-ansur untuk overclock mesin anda akan menghasilkan kestabilan sistem yang lebih baik dan mengurangkan kemungkinan prosesor anda habis atau merosakkannya.