Bagaimana Menjadi Pengedar Makanan Purina

Nestle Purina mempunyai pelbagai jenis makanan haiwan yang dijualnya dengan harga borong kepada pengedar yang kemudian menjualnya dengan harga runcit dengan keuntungan. Proses untuk menjadikan diri anda sebagai pengedar bergantung pada pasaran yang anda miliki, penembusan pasaran apa yang sudah ada di kawasan anda dan apakah anda mempunyai sumber untuk menangkap pasar makanan tertentu atau tidak. Pasar khusus anda mungkin terhad kepada haiwan peliharaan kecil atau makanan haiwan besar. Bekerja dengan penghubung pengedar runcit adalah satu-satunya cara untuk menjadi pengedar.

1

Hubungi Purina dan minta untuk bercakap dengan perwakilan wilayah untuk pelesenan pengedaran borong di 800-227-8941. Setiap wilayah mempunyai perwakilannya sendiri yang berpengalaman dalam keperluan pasar dan kemungkinan pusat pengedaran baru dapat menembus dengan berkesan.

2

Tanyakan kepada wakil apa peluang yang ada dan adakah anda boleh mendapatkan lesen pengedaran atau tidak. Wakil Purina akan bekerjasama dengan anda untuk menjalin perkongsian sekiranya ada peluang.

3

Kembangkan rancangan perniagaan dan pemasaran yang komprehensif berdasarkan sumber anda, demografi dan jenis makanan yang anda ingin jual. Purina akan menggunakan rancangan ini untuk menentukan sama ada anda mempunyai cara untuk menjual sejumlah makanan yang bernilai untuk menjadi pengedar yang berjaya dengan nombor jualan pro forma. Banyak pengedar sudah mempunyai kedai runcit, tetapi ini tidak diperlukan jika anda mempunyai kaedah menjual produk yang sesuai.

4

Mempunyai pembiayaan yang mencukupi untuk menampung akhir perjanjian runcit anda. Tidak ada nombor yang ditetapkan dan tidak ada bayaran francais atau bayaran pelesenan. Namun, Purina tidak akan bekerjasama dengan syarikat yang tidak merasa mempunyai cara kewangan untuk membayar pekerja, sewa dan overhead.

5

Tandatangani perjanjian peniaga yang disampaikan kepada anda oleh Purina. Perjanjian ini menentukan tanggungjawab perniagaan dan pemasaran anda dan tanggungjawab sokongan Purina. Setelah perjanjian peniaga ditandatangani, anda membeli inventori dengan harga borong untuk dijual di kedai runcit anda.