Kepentingan Matematik Asas dalam Perniagaan

Pemilikan perniagaan memerlukan lebih dari sekadar kemahiran dalam membuat produk atau bakat dalam menyediakan perkhidmatan. Mengawasi kewangan syarikat anda adalah kunci untuk bertahan dan berjaya. Memahami asas matematik perniagaan diperlukan untuk operasi yang menguntungkan dan penyimpanan rekod yang tepat. Mengetahui cara menambah, mengurangkan, mengalikan, membahagi, membundarkan dan menggunakan peratusan dan pecahan adalah minimum yang anda perlukan untuk harga produk anda dan memenuhi anggaran anda.

Sekiranya matematik bukan kekuatan anda, bekerjasama dengan seseorang yang boleh mengambil alih peranan itu atau mengambil pekerja yang dipercayai untuk membantu operasi anda tetap dalam keadaan hitam dan berkembang dengan penuh tanggungjawab.

Hitung Kos Pengeluaran

Sebelum anda memulakan perniagaan secara rasmi, anda mesti menganggarkan kos untuk mengeluarkan atau memperoleh produk anda atau menjalankan perkhidmatan anda. Menambah semua perbelanjaan yang berkaitan dengan membuat atau membeli barang membantu anda menyedari jika anda dapat bersaing dengan syarikat lain dan cukup menguntungkan untuk mengekalkan perniagaan anda dan menjana pendapatan yang berpatutan. Sebagai tambahan kepada kos pengeluaran standard, seperti bahan dan mesin, tambahkan perbelanjaan yang menyertainya, seperti pengiriman, buruh, bunga atas hutang, penyimpanan dan pemasaran. Asas rancangan perniagaan anda adalah gambaran yang tepat mengenai jumlah perbelanjaan anda untuk setiap item.

Tentukan Harga Produk

Untuk memastikan anda dapat menjalankan perniagaan anda dan menghasilkan aliran tunai yang mencukupi untuk melabur ke dalam syarikat anda, anda mesti mengenakan cukup wang agar produk anda menguntungkan. Markup adalah perbezaan antara kos barang dagangan anda dan harga jualan, memberi anda keuntungan kasar. Sekiranya operasi anda memerlukan markup yang besar, seperti 70 peratus, anda mungkin tidak berdaya saing dalam industri anda sekiranya syarikat lain menjual barang yang sama dengan harga yang lebih rendah. Setelah anda menentukan markup anda, salah satu cara untuk mengira harga runcit adalah dengan membahagi menggunakan persen atau perpuluhan.

Contohnya, jika produk berharga $ 10 untuk dihasilkan dan markup anda 35 peratus, tolak .35 dari 1 (atau 100 peratus), yang memberi anda .65, iaitu 65 peratus. Untuk mengira harga produk anda, bahagikan 10 dengan 0,65, yang meningkat menjadi $ 15,38.

Ukur Keuntungan Perniagaan

Sekiranya anda ingin menentukan keuntungan bersih untuk jangka masa tertentu, anda perlu mengurangkan pulangan, kos untuk menghasilkan item dan perbelanjaan operasi dari jumlah penjualan anda, atau pendapatan kasar, selama itu. Potongan harga pada produk, susut nilai peralatan dan cukai juga mesti dikira dan dikurangkan dari pendapatan. Untuk memperoleh keuntungan bersih anda, tambahkan sebarang faedah yang anda perolehi dari kredit yang diberikan kepada pelanggan, yang ditunjukkan sebagai peratus daripada jumlah yang harus dibayar oleh setiap orang. Keuntungan bersih anda membantu anda memahami sama ada anda mengenakan harga yang cukup untuk produk anda dan menjual jumlah yang mencukupi untuk terus menjalankan perniagaan anda atau bahkan berkembang.

Menganalisis Kesihatan Kewangan

Untuk menganalisis kesihatan kewangan perniagaan anda secara keseluruhan, anda perlu mengunjurkan pendapatan dan perbelanjaan untuk masa depan. Penting untuk memahami kesan terhadap rekod perakaunan anda apabila anda menukar nombor untuk menunjukkan kenaikan atau penurunan penjualan masa depan. Mengira berapa pekerja mempengaruhi pendapatan akan menunjukkan jika anda mampu menambah kakitangan anda dan jika keuntungan yang direalisasikan akan bernilai perbelanjaan. Sekiranya pesaing mula menjual produk yang lebih murah, anda mungkin perlu mengira jumlah kenaikan jumlah anda sekiranya mengurangkan harga.

Anda mungkin perlu tahu sama ada anda mampu mengembangkan operasi anda untuk meningkatkan penjualan. Menggunakan asas matematik perniagaan untuk memahami bagaimana jenis tindakan ini mempengaruhi keseluruhan kewangan anda adalah mustahak sebelum membawa perniagaan anda ke tahap seterusnya.