Putar pada Paksi di Illustrator

Dalam Adobe Illustrator, memutar objek sehingga dapat muncul di sudut mana pun antara 360 dan -360 darjah menambah fleksibiliti pada teknik yang dapat anda gunakan untuk mengubah karya seni. Illustrator menawarkan banyak cara untuk menyelesaikan sebahagian besar tugas asasnya, termasuk putaran objek. Dari alat Putar khusus, hingga alat yang merangkumi putaran dalam fungsi dan panel yang menerima sudut putaran, Anda dapat melihat pratinjau dan membuat transformasi sudut pada sudut apa pun, menentukan sumbu serta jumlah perubahan.

Titik Rujukan

Setelah anda membuat pilihan dan tekan "R" untuk beralih ke alat Putar, sumbu di mana Adobe Illustrator memutar objek akan lalai ke persimpangan dimensi lebar dan tinggi objek. Pada bentuk yang tidak teratur, pusat angka itu mungkin tidak bertepatan dengan apa yang kelihatan seperti tengah objek. Apabila anda memilih beberapa objek atau kumpulan, titik rujukan lalai jatuh di titik tengah dimensi gabungan pilihan anda. Anda boleh memindahkan titik rujukan ke mana sahaja di tetingkap dokumen dengan mengklik sekali di mana anda mahu menetapkannya semula. Apa yang anda pilih menentukan apa yang anda ubah. Tekan "V" untuk menggunakan alat Pemilihan, yang mengaktifkan keseluruhan objek. Sekiranya anda menekan "A" untuk mengaktifkan alat Pemilihan Langsung, anda boleh mengklik atau mengklik dan menyeret sekitar titik sauh individu,menekan kekunci "Shift" untuk menambah pilihan anda, hanya mengaktifkan sebahagian objek. Hanya kawasan karya seni yang ditentukan oleh titik sauh yang anda pilih akan menunjukkan kesan putaran anda.

Kaedah Alat Putar

Dengan pilihan aktif dan titik rujukan yang diletakkan dengan betul, anda boleh menggunakan alat Putar dengan salah satu daripada dua cara. Anda boleh mengklik dan menyeret mengikut arah jam atau lawan jam untuk mengubah arah pilihan anda di sekitar titik rujukannya. Klik dan seret jauh dari objek untuk memutarnya secara bertahap kecil, atau dekat dengannya untuk transformasi yang lebih besar. Panel Maklumat menunjukkan sudut putaran anda dalam masa nyata. Sekiranya anda menekan dan menahan kekunci "Shift" sebelum dan semasa putaran, anda mengekang sudut putaran hingga kenaikan 45 darjah. Kekunci "Alt" menggunakan putaran anda ke salinan objek. Semasa proses putaran, kursor Illustrator berubah menjadi garis lengkung dengan kepala panah di setiap hujungnya.

Kaedah alat Putar kedua membolehkan anda menentukan sudut putaran secara berangka. Sekiranya anda mengklik dua kali pada alat Putar di kotak alat Illustrator, anda boleh memasukkan sudut - positif untuk pusingan jam, negatif untuk lawan jam - di kotak dialog Putar, klik pada kotak semak "Pratonton" untuk melihat putaran anda sebelum anda gunakannya, dan klik pada butang "Salin" atau "OK" untuk menerapkan transformasi anda ke pendua atau objek asal.

Kaedah Putaran Berasaskan Panel

Selain menggunakan alat Putar, Anda juga dapat memasukkan sudut putaran di panel Transform atau Control. Untuk menetapkan semula asal putaran, dan dengan demikian menentukan paksinya, klik pada salah satu petak putih di tempat pencari titik rujukan, atau proksi, untuk memulakan dan memutar di mana-mana sudut luar atau titik tengah kawasan yang diduduki oleh pilihan . Setelah anda mengetik sudut putaran ke medan Sudut, tekan "Enter" untuk memutar yang asal atau "Alt" untuk memutar pendua.

Alat Transformasi Percuma

Selain alat Putar, alat Transformasi Bebas serbaguna, pelbagai fungsi juga menggabungkan putaran. Apabila anda meletakkan kursor di luar pilihan, anda akan melihat bentuk kursor panah lengkok yang menandakan putaran. Klik dan seret pada papan seni untuk menerapkan transformasi anda, dengan menambahkan kekunci "Shift" untuk mengekangnya ke sudut 45 darjah, kekunci "Alt" untuk mengubah pendua atau kedua-dua kunci untuk gabungan dua pengubah proses.

Putaran Individu Berbilang Objek

Untuk memutar setiap objek dalam pilihan multi-objek secara individu, buka menu "Objek", pilih sub-menu "Transform" dan pilih "Transform masing-masing." Anda boleh memasukkan sudut putaran positif atau negatif di medan Sudut atau menyesuaikan ikon Sudut, bulatan dengan garis yang berlari dari pusatnya ke pinggir luarnya. Garisan menunjukkan sudut putaran. Klik pada butang "OK" untuk mengubah setiap objek asal anda atau butang "Salin" untuk memutar pendua. Sekiranya anda menerapkan perintah ini ke sekumpulan objek, ia mengubah keseluruhan kumpulan, bukan setiap objek secara individu.

Corak

Apabila anda memutar objek yang anda gunakan corak, anda boleh mengubah objek dan isinya bersama-sama atau memutar objek atau corak tersebut. Setelah anda mengaktifkan alat Putar, klik dua kali pada alat di kotak alat Illustrator untuk memunculkan kotak dialog Putar. Sekiranya pilihan anda menyertakan objek dengan isi berpola, kotak centang "Corak" menjadi aktif di samping kotak centang "Objek" di bahagian Pilihan di kotak dialog. Anda boleh mengaktifkan salah satu atau kedua-dua kotak pilihan ini untuk menyempurnakan transformasi anda.

Teks

Bersamaan dengan memutar objek jenis sebagai objek, anda juga dapat memutar watak individu dalam objek jenis tanpa mempengaruhi teksnya yang lain. Tekan "T" untuk beralih ke alat Jenis dan klik dan seret dalam objek jenis untuk memilih watak individu atau watak bersebelahan. Medan Perputaran Karakter di panel Karakter menerima nilai putaran positif atau negatif untuk memposisikan semula watak yang dipilih. Untuk mengubah watak yang tidak muncul di sebelah satu sama lain, pilih masing-masing secara berasingan dan masukkan nilai putaran di medan Putaran Karakter.