Melumpuhkan Penapisan Mac pada Penghala Netgear

Ciri penapisan MAC pada penghala wayarles Netgear anda membuat senarai akses berdasarkan nombor Kawalan Akses Media unik yang anda tambahkan. Oleh kerana setiap peranti rangkaian komputer mempunyai alamat MAC yang unik, penyaringan MAC harus menghalang pengguna yang tidak dibenarkan mengakses rangkaian wayarles anda. Namun, kerana langkah-langkah yang diperlukan untuk mencari alamat MAC pada peranti rangkaian, anda mungkin merasa sukar atau tidak selesa untuk menambahkan komputer baru ke rangkaian anda. Sekiranya ini berlaku, lumpuhkan penapisan MAC dan pilih kaedah keselamatan lain seperti penyulitan WPA2.

1

Buka penyemak imbas Web pada komputer yang disambungkan ke penghala Netgear melalui sambungan berwayar atau tanpa wayar. Ketik "www.routerlogin.com" atau "www.routerlogin.net" di bar alamat dan tekan "Enter" untuk memaparkan permintaan log masuk.

2

Taip "admin" di medan "Nama Pengguna". Masukkan kata laluan yang anda pilih semasa anda menyiapkan penghala Netgear anda. Sekiranya anda tidak memilih kata laluan khusus, ketik "kata laluan" untuk log masuk. Tekan "Enter" untuk memaparkan menu utama untuk router Netgear.

3

Klik "Tetapan Tanpa Wayar" di bawah tajuk Lanjutan pada bar menu kiri.

4

Klik butang "Setup Access List" di bahagian bawah halaman. Ini membawa anda ke halaman "Senarai Akses Kad Tanpa Wayar".

5

Kosongkan tanda centang dari kotak "Turn Access Control On" di bahagian atas halaman.

6

Klik butang "Terapkan" untuk menyimpan perubahan.