Cara Reboot Komputer dari jauh

Apabila perniagaan berkembang, begitu juga keperluan mereka untuk peralatan komputer tambahan. Pada tahap tertentu, mengurus stesen kerja individu menjadi tidak cekap dan memakan masa, yang mempengaruhi keseluruhan produktiviti kerja. Pentadbir sebaliknya boleh menggunakan arahan jarak jauh untuk mengurangkan masa yang dihabiskan di setiap komputer. Sekiranya anda melakukan penyelenggaraan terancang pada PC di pejabat anda, anda boleh menghidupkan semula satu atau lebih stesen kerja menggunakan Remote Shutdown.

Dayakan Alat Kawalan Jauh

1

Klik butang Mula pada komputer sasaran dan kemudian ketik "services.msc" ke dalam bidang carian. Tekan "Enter" untuk membuka Perkhidmatan.

2

Tekan "R" dan kemudian cari dan klik kanan "Remote Registry." Klik "Properties" dan kemudian pilih "Automatik" dari Jenis Permulaan.

3

Klik "OK" untuk mengaktifkan pengurusan komputer dari jauh. Klik butang Mula, ketik "firewall" ke dalam bidang carian dan kemudian pilih "Windows Firewall" dari hasilnya.

4

Pilih "Benarkan Program atau Ciri Melalui Windows Firewall" dari panel kiri.

5

Tekan "W" dan kemudian pilih "Instrumentasi Pengurusan Windows (WMI)." Klik "OK."

But semula komputer

1

Klik butang Mula. Ketik "cmd.exe" ke dalam bidang carian dan kemudian tekan "Enter" untuk melancarkan aplikasi baris perintah.

2

Taipkan perintah berikut ke terminal: shutdown / i

3

Tekan "Enter" untuk membuka Dialog Penutupan Jauh. Klik "Tambah" dan kemudian masukkan nama stesen kerja sasaran dalam format berikut: \ contoh

4

Klik "OK." Pilih "Mulakan semula" dari menu lungsur turun. Untuk memberi amaran kepada pengguna mengenai but semula, pilih "Peringatkan Pengguna Tindakan." Untuk memasukkan alasan, masukkan komen ke ruang Komen.

5

Klik "OK" untuk melakukan restart jarak jauh pada PC sasaran.