Kelebihan Syarikat Melalui Perkongsian dan Pemilikan Tunggal

Memutuskan bagaimana membentuk perniagaan anda akan mempengaruhi banyak aspek perniagaan anda, termasuk bagaimana keuntungan dan tanggungjawab dibahagikan, bagaimana perniagaan anda membayar cukai dan siapa yang menjalankan perniagaan tersebut. Sekiranya anda merupakan perniagaan besar, membentuk syarikat menawarkan beberapa kelebihan berbanding dengan membentuk perkongsian atau hak milik tunggal. Meneliti kelebihan struktur korporat dapat membantu anda memutuskan sama ada membentuk syarikat adalah pertaruhan terbaik untuk perniagaan anda.

Sebuah syarikat dimiliki oleh pemegang saham, yang mendapat keuntungan dari keuntungan syarikat. Perkongsian dimiliki oleh dua atau lebih orang yang membahagikan keuntungan perniagaan. Hak milik tunggal dimiliki oleh satu orang sahaja yang bertanggungjawab atas kerugian dan mengaut keuntungan. Sebuah syarikat adalah bentuk perniagaan yang paling kompleks dan melibatkan paling banyak kertas kerja dan perbelanjaan untuk ditubuhkan, tetapi ia dapat memberikan ganjaran tertentu yang tidak dilakukan oleh bentuk perniagaan lain.

Perlindungan Liabiliti

Manfaat terbesar yang ditawarkan syarikat berbanding struktur perniagaan lain adalah perlindungan tanggungjawab, menurut Usahawan. Pemegang saham tidak berisiko kehilangan aset peribadi kerana hutang syarikat, kerana syarikat dianggap sebagai entiti undang-undang yang terpisah dari orang yang memilikinya. Pemilik perkongsian dan hak milik tunggal, sebaliknya, bertanggungjawab atas semua hutang syarikat dan tanggungjawab undang-undang, dan akan kehilangan aset peribadi sekiranya syarikat itu muflis atau terperangkap dalam situasi undang-undang yang mahal.

Akses ke Dana

Syarikat boleh mengumpulkan dana dengan lebih senang daripada bentuk perniagaan lain, menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil AS. Syarikat boleh menjual stok untuk mengumpulkan wang untuk perbelanjaan perniagaan atau menutup hutang. Pemilik tunggal dan rakan niaga, sebaliknya, mesti berusaha mendapatkan dana sendiri atau beralih kepada pinjaman atau program kredit untuk mengumpulkan wang. Lebih sedikit masa dan usaha untuk menjual saham daripada meminta pinjaman atau mencari pelabur untuk perniagaan.

Faedah Cukai

Syarikat menikmati beberapa faedah cukai yang tidak dimiliki oleh syarikat dan perkongsian tunggal. Syarikat mesti memfailkan cukai secara berasingan dari pemegang saham. Pemilik syarikat membayar cukai ke atas sebarang gaji, bonus dan dividen yang mereka peroleh daripada syarikat tersebut. Walau bagaimanapun, celah ada untuk meringankan beban membayar cukai sebagai syarikat dan sebagai pemegang saham individu. Syarikat tidak diharuskan membayar cukai atas pendapatan yang dibayar sebagai pampasan kepada pekerja atau pemegang saham, dan syarikat itu dapat menolak pembayaran sebagai perbelanjaan perniagaan. Juga, kadar cukai korporat biasanya lebih rendah daripada kadar cukai pendapatan peribadi. Pemilik hak milik dan perkongsian tunggal membayar cukai pendapatan pada kadar biasa atas keuntungan yang mereka peroleh dari syarikat mereka.