Cara Menentukan Kos Cetakan Sebenar untuk Pencetak Laser

Walaupun anda mempunyai cita-cita tinggi untuk perniagaan kecil anda, untuk membuka pintu, anda perlu menguasai perincian duniawi seperti kos operasi. Untuk keprihatinan kecil, kos pencetakan laser sangat ketara, kerana anda menghasilkan surat-menyurat, risalah iklan, dokumen undang-undang dan banyak item lain. Anda menentukan kos sebenar menjalankan pencetak laser anda dari segi sen setiap halaman; dari masa ke masa, kos ini tetap stabil. Untuk mengira kos, anda menambahkan kos setiap halaman untuk kertas, toner laser dan barang penyelenggaraan. Bergantung pada seberapa banyak anda menjalankan pencetak anda, mungkin memerlukan beberapa bulan untuk mengumpulkan setiap maklumat, tetapi pada akhirnya anda akan mempunyai angka kos yang tepat.

1

Hitung kos setiap halaman kertas yang anda gunakan. Sebagai contoh, jika anda membeli kertas dengan beg itu, satu kotak standard mengandungi lima rim 500 helai setiap satu untuk jumlah 2.500 helai. Sekiranya kes itu berharga $ 30, maka $ 30 dibahagi dengan 2.500 sama dengan $ 0.012 atau 1.2 sen setiap halaman.

2

Tulis jumlah halaman dan tarikh di buku nota untuk hari pertama setiap bulan semasa anda menggunakan pencetak.

3

Tulis tarikh dan jumlah halaman pencetak di buku nota anda semasa anda menukar kartrij toner laser. Sertakan kos kartrij dalam nota anda. Sekiranya anda mempunyai pencetak laser warna, perhatikan warna toner. Bahagikan kos dengan jumlah halaman pencetak untuk mendapatkan angka kos setiap halaman. Untuk kartrij toner $ 100 dan jumlah halaman 10,000, $ 100 dibahagi dengan 10,000 sama dengan $ 0,01 atau 1 sen setiap halaman.

4

Tulis tarikh dan jumlah halaman pencetak di buku nota anda apabila anda mengganti komponen seperti gendang pencetak atau unit fuser. Perhatikan kos item dan hitung kos setiap halaman. Sekiranya jumlah halaman adalah 75,000 semasa anda mengganti drum pencetak, dan harganya adalah $ 200, maka kos setiap halaman untuk item tersebut adalah $ 0,0027 atau 27 ratus sen per halaman.

5

Tambahkan jumlahnya bersama-sama apabila anda mempunyai sekurang-kurangnya kos untuk kertas dan toner. Sekiranya pencetak anda berwarna, tunggu sehingga anda mempunyai angka kos untuk keempat-empat kartrij: sian, magenta, kuning dan hitam, dan tambahkannya bersama-sama. Item penyelenggaraan cenderung lebih sedikit dalam kos percetakan per halaman jangka panjang anda, tetapi diperlukan untuk jumlah yang tepat. Sekiranya kos kertas 1.2 sen per halaman, toner adalah 1 sen, dan drum pencetak adalah 0.27 sen, jumlah kos setiap halaman adalah 2.47 sen.

6

Hitung kos purata untuk percetakan sebulan. Contohnya, jika anda mencetak 3.000 halaman pada bulan Januari, 3.300 pada bulan Februari dan 2.800 pada bulan Mac, rata-rata adalah 3.000 ditambah 3.300 ditambah 2.800, dibahagi dengan 3, atau 3.033 halaman setiap bulan. Gandakan angka ini dengan kos setiap halaman anda untuk menentukan kos purata pencetakan laser bulanan. Contohnya, 3,033 didarabkan dengan 2,47 sen bersamaan $ 74,92 sebulan.