Adakah Pencetak Tanpa Wayar Berfungsi Dengan Hotspot Mudah Alih?

Pencetak tanpa wayar boleh menyambung ke hotspot Wi-Fi dan titik akses, tetapi hotspot mudah alih mungkin mempunyai batasan dan batasan yang boleh mengganggu beberapa penggunaan, seperti jumlah peranti yang dapat disambungkan.

Jenis Hotspot Mudah Alih

Hotspot mudah alih biasanya merupakan peranti kecil yang dikendalikan oleh bateri dan bersambung ke rangkaian penyedia telefon bimbit. Dalam banyak kes, penyedia telefon bimbit menjual semula kapasiti data rangkaian yang lebih besar dengan liputan geografi rangkaian itu. Banyak telefon pintar boleh menawarkan keupayaan hotspot Wi-Fi, selalunya dengan bayaran bulanan tambahan. Tidak seperti titik akses rumah dan pejabat, titik panas mudah alih menawarkan bilangan sambungan yang terhad, biasanya empat atau lima. Sebilangan besar mempunyai batasan atau caj berdasarkan aliran data Internet, tetapi bukan data tempatan antara sambungan termasuk pencetak tanpa wayar.

Pencetak Tanpa Wayar

Banyak pencetak pejabat, peranti multifungsi dan pencetak foto tersedia dengan kemampuan sambungan Wi-Fi untuk digunakan dengan rangkaian rumah atau pejabat. Beberapa pencetak mudah alih dengan kemampuan Wi-Fi dirancang untuk penggunaan bateri yang boleh dicas semula, menjadikannya sesuai untuk digunakan dengan hotspot mudah alih dan komputer riba. Tetapi kebanyakan pencetak tanpa wayar berkuasa bateri menggunakan teknologi tanpa wayar Bluetooth untuk penyambungan. Bluetooth berbeza dengan Wi-Fi dan tidak serasi dengan hotspot mudah alih.

Sambungan

Menyambungkan pencetak ke hotspot mudah alih atau hotspot telefon pintar serupa dengan menghubungkannya dengan titik akses Wi-Fi yang selamat. Pengguna memilih dari senarai hotspot tempatan yang telah dikenal pasti atau menentukan SSID (Identifikasi Set Perkhidmatan, "nama" hotspot yang dapat dilihat untuk sambungan). Pengguna kemudian memasukkan kata laluan. Ini dimasukkan melalui metode konfigurasi pada pengaturan awal menggunakan komputer, atau dari panel depan pencetak jika diperlukan.

Mencetak dari pelbagai jenis Peranti

Setelah pencetak disambungkan ke rangkaian hotspot mudah alih, ia dapat digunakan seperti pada jaringan Wi-Fi biasa. Pencetak yang boleh dikongsi boleh digunakan oleh komputer lain yang disambungkan ke tempat liputan tanpa wayar. Pengguna mungkin perlu memasang dan mengkonfigurasi pemacu pencetak bergantung pada sistem operasi yang digunakan. Kecuali manual pemilik menyatakan sebaliknya, hotspot tidak bergantung kepada sistem operasi untuk peranti yang disambungkan.