Cara Mengubah Ukuran BMP

BMP adalah format gambar yang dikembangkan oleh Microsoft untuk sistem operasi Windows dan dicirikan oleh ukuran failnya yang besar. Fail BMP tidak dimampatkan dan tidak kehilangan sebarang butiran ketika disimpan tetapi dengan cepat dapat menghabiskan banyak ruang cakera keras. Oleh kerana saiz fail, fail BMP pada umumnya tidak digunakan untuk memindahkan gambar ke Internet. Mengubah saiz gambar BMP adalah satu-satunya cara praktikal untuk mengurangkan saiz fail tanpa mengubah format. Alat untuk melakukan tindakan ini sudah termasuk dalam sistem operasi Windows.

1

Klik butang "Mula" dan kemudian klik "Semua Program." Klik "Aksesori" dan kemudian klik "Cat."

2

Klik butang "Cat" di sebelah tab Laman Utama dan kemudian klik "Buka." Pilih fail BMP yang ingin anda ubah saiznya dan kemudian klik "Buka."

3

Klik butang "Ubah saiz dan miring" dan kemudian klik butang radio di sebelah "Peratus" atau "Piksel." "Peratusan" membolehkan anda mengubah ukuran gambar mengikut peratusan yang anda masukkan sementara "Piksel" memungkinkan anda menentukan dimensi tepat dalam piksel.

4

Pilih kotak centang "Maintain Aspect Ratio" untuk memastikan bahawa gambar anda tidak diregangkan semasa proses mengubah saiz.

5

Masukkan dimensi atau peratusan piksel dalam kotak input "Horizontal" atau "Vertical". Dengan pilihan Maintain Aspect Ratio, anda hanya perlu memasukkan nilai di salah satu kotak dan yang lain akan disesuaikan dengan sewajarnya.

6

Klik butang "OK" untuk mengubah saiz gambar.