Contoh Peranan Pasukan Pentadbiran

Kakitangan pentadbiran adalah tulang belakang kebanyakan perniagaan korporat, melaksanakan jenis tugas yang diperlukan agar syarikat dapat berfungsi tetapi yang boleh memakan masa terlalu lama untuk dilakukan oleh pengurus. Pekerja yang mengendalikan tugas pentadbiran di syarikat kecil sama pentingnya dengan perniagaan korporat. Mempunyai pasukan pentadbiran dalam perniagaan kecil anda dapat membebaskan anda untuk fokus pada tugas-tugas yang berkaitan secara langsung dengan mengembangkan syarikat anda, dan bukannya terganggu oleh maklumat pentadbiran.

Mengendalikan Panggilan Telefon

Pasukan pentadbiran mengendalikan panggilan telefon masuk dan keluar. Seorang penyambut tetamu, misalnya, dapat menjawab semua panggilan masuk, memastikan siapa orang terbaik dalam organisasi yang menerima panggilan dan kemudian membuat panggilan dengan sewajarnya. Pembantu tadbir, seperti contoh lain, boleh memanggil pelanggan bagi pihak penyelia untuk memeriksa kepuasan pelanggan dengan pembelian terakhir mereka.

Mel

Kakitangan pentadbiran biasanya ditugaskan untuk menangani semua surat-menyurat surat. Ahli pasukan perkeranian boleh bertanggungjawab untuk menyusun surat, mencetak bahan surat dan menangani surat yang sebenarnya, termasuk membeli setem di pejabat pos berdekatan atau bekerja terus dengan wakil dari penyedia perkhidmatan seperti FedEx.

Kemasukan data

Kemasukan data adalah tindakan memasukkan maklumat dari halaman yang dicetak ke dalam pangkalan data komputer atau memasukkan data secara manual dari satu aplikasi perisian ke yang lain. Kakitangan pentadbiran di jabatan perakaunan, misalnya, boleh memasukkan maklumat invois secara manual ke dalam sistem perakaunan. Pekerja pemasaran, sebagai contoh lain, dapat memasukkan data pelanggan kuantitatif dari laporan pengurusan banyak kedai runcit ke dalam pangkalan data yang berasingan.

Penjadualan

Pekerja perkeranian selalunya mengendalikan semua aktiviti penjadualan untuk penyelia mereka. Pasukan pentadbiran mengendalikan tempahan penerbangan dan hotel, mesyuarat pelanggan, tempahan makan malam dan seminar, pengangkutan limusin dan hampir semua tugas yang berkaitan dengan penjadualan yang akan menghilangkan produktiviti penyelia.

Projek Lain

Pekerjaan pentadbiran boleh memiliki reputasi sebagai berulang atau biasa, tetapi mereka sering mempunyai tanggungjawab luas yang memperkenalkan cabaran baru secara berkelanjutan. Pasukan pentadbiran untuk perniagaan kecil kemungkinan akan dibawa untuk tugas baru setiap minggu atau bulan, membantu pengurus syarikat dengan hampir semua projek besar ketika syarikat itu berkembang. Pembantu mungkin mencetak dan mengumpulkan sejumlah besar bahan pemasaran pada suatu hari, misalnya, sementara mereka membantu kumpulan fokus di kedai kopi tempatan pada keesokan harinya.