Cara Menggunakan Google Earth pada iPod Touch Anda Tanpa WiFi

Google Earth, perisian pemetaan digital Google, membolehkan pengguna melihat gambar udara dari lokasi yang berlainan di seluruh dunia, bersama dengan lapisan maklumat tambahan seperti gambar, komen pengguna dan model tiga dimensi. Tersedia untuk iOS pada iPod touch, aplikasi versi mudah alih juga dapat menjadi alat yang berguna untuk perniagaan kecil, melengkapkan perwakilan perjalanan dengan maklumat geografi yang dikemas kini di laman pelanggan atau bahkan untuk analisis teknikal dan persembahan dalam bidang seperti seni bina dan bandar merancang. Untuk saat-saat ketika perjalanan perniagaan kecil anda membawa anda dan iPod anda jauh dari hotspot Wi-Fi, anda juga dapat menggunakan memori cache aplikasi untuk melihat kawasan terhad di luar talian.

1

Buka Google Earth untuk iOS di kawasan dengan sambungan Wi-Fi. Sambungkan ke rangkaian Wi-Fi dan jalankan aplikasi.

2

Kosongkan cache anda untuk memberi ruang kepada data yang ingin anda lihat di luar talian. Sentuh ikon bulat "i" di sudut kanan bawah skrin untuk membuka tetingkap pilihan dan sentuh "Kosongkan Cache." Sahkan pilihan anda dengan menyentuh "Kosongkan Cache" sekali lagi di kotak dialog pengesahan yang muncul.

3

Lihat kawasan yang ingin anda akses semasa di luar talian. Pindahkan skrin anda ke jubin yang ingin anda lihat di luar talian dan biarkan mereka memuat sepenuhnya. Perhatikan penunjuk aliran yang muncul di bawah dan sedikit di sebelah kanan gambar peta. Apabila penunjuk penuh, gambar telah dimuat sepenuhnya dan salinan fail telah disimpan di cache iPod anda.

4

Sahkan bahawa jubin yang dikehendaki berjaya disimpan. Tutup Google Earth, putuskan sambungan dari rangkaian Wi-Fi dan buka semula Google Earth. Google Earth akan memberitahu anda bahawa ia tidak mempunyai sambungan Internet dan memerlukannya untuk memuatkan ciri-ciri tertentu, tetapi anda seharusnya dapat melihat melalui jubin yang baru anda lihat dan mengakses maklumat asas seperti jalan dan ciri muka bumi pada jubin tersebut.