Cara Memindahkan Data Antara Komputer Menggunakan Kabel

Dalam keadaan biasa, menghubungkan dua komputer satu sama lain melalui kabel bas bersiri universal biasa boleh merosakkan port USB pada kedua PC. Tetapi, beberapa kabel USB, juga disebut sebagai kabel pemindahan fail atau kabel jambatan, dirancang untuk membolehkan stesen kerja yang terhubung saling "bercakap" atau "melihat" satu sama lain. Profesional perniagaan boleh menggunakan kabel pemindahan fail untuk berkongsi data dengan pekerja lain di pejabat atau memindahkan fail berulang-alik ke komputer mudah alih dan desktop dengan mudah. Walaupun organisasi dapat menubuhkan homegroup di Windows untuk membolehkan perkongsian fail di stesen kerja, kabel pemindahan fail sangat sesuai untuk stesen kerja yang tidak mempunyai akses rangkaian.

1

Masukkan cakera perisian yang disertakan dengan kabel pemindahan fail ke pemacu optik.

2

Ikuti arahan di skrin untuk memasang perisian. Sambungkan satu hujung kabel pemindahan fail ke port USB yang tersedia pada komputer pertama apabila diminta, atau setelah penyiapan selesai.

3

Sambungkan hujung kabel yang lain ke port USB di stesen kerja alternatif. Jangan pasangkan salah satu penyambung ke hab; kedua-dua hujungnya mesti dipasang ke PC sendiri.

4

Ikuti arahan di layar untuk memilih fail mana yang akan dibagikan di antara setiap komputer, atau seret dan lepas fail yang terdapat pada satu cakera keras ke folder yang tersedia di PC lain.