Adakah Harga Amazon Sesuai?

Sebagai peraturan, Amazon tidak sesuai dengan harga pada kebanyakan produk - dengan pengecualian pembelian TV. Menurut laman web syarikat, jaminan yang sepadan dengan harga di televisyen hanya berlaku untuk penjualan dalam talian. Itu menyebutkan adanya harga yang lebih rendah melalui penawaran produk baru dan terpakai dari penjual Amazon Marketplace.

Penjual pihak ketiga

Menurut laman web Amazon, penjual pihak ketiga adalah peniaga bebas yang menawarkan pelbagai barang baru, terpakai, diperbaharui dan dapat dikumpulkan. Amazon menggunakan penjual pihak ketiga sebagai cara bagi pelanggan untuk mencari harga yang lebih rendah pada produk tertentu tanpa perlu benar-benar sesuai. Amazon bertindak sebagai saluran antara pembeli dan penjual pihak ketiga, tetapi selain daripada memberikan pembayaran, Amazon tidak terlibat secara langsung dalam penyelesaian transaksi penjualan jenis ini. Amazon akan menolong pertikaikan pertikaian sekiranya timbul.

Jaminan Harga Rendah TV

Jaminan harga rendah TV Amazon hanya berlaku untuk televisyen yang dijual dan dipenuhi oleh Amazon.com. Amazon akan memberi kredit kepada kaedah pembayaran asal anda (termasuk penginapan untuk penghantaran dan simpanan promosi) sekiranya anda mendapat harga yang lebih rendah di laman web lain yang layak dalam masa 14 hari selepas tarikh Amazon menghantar pembelian. Untuk memulakan proses, klik pada pautan "Menemukan Harga Lebih Rendah" di halaman ringkasan pesanan di bahagian "Akaun Anda".

Laman Web yang Layak

Oleh kerana Amazon adalah entiti dalam talian, ia hanya menumpukan pada harga dalam talian untuk pemadanan harga TV. Semua peruncit elektronik utama seperti Best Buy, Target, Walmart, Costco dan Sears layak untuk pencocokan harga Amazon, tetapi hanya pada harga yang dipaparkan dalam talian; harga di kedai tidak memenuhi syarat. Senarai lengkap semua peruncit boleh didapati di laman web Amazon di bahagian "Mengenai Jaminan Harga Rendah TV".

Peruncit Bata dan Mortar

Dalam usaha untuk terus bersaing, kebanyakan peruncit dengan kehadiran di kedai fizikal mulai sesuai dengan harga Amazon.com pada musim penjualan percutian 2012, menurut sebuah artikel di Time. Strategi ini adalah usaha untuk mengatasi "show-rooming", di mana pelanggan masuk ke kedai, melibatkan pekerja untuk mendapatkan maklumat dan demonstrasi, dan kemudian membeli produk tersebut dengan harga yang lebih rendah dari Amazon.

Kelebihan Amazon yang sesuai dengan harga untuk peruncit adalah bahawa pelanggan mereka dapat segera mendapatkan produk daripada menunggu (dan dalam kebanyakan kes membayar) produk yang akan dihantar. Amazon berjuang dengan menawarkan penghantaran hari yang sama di bandar-bandar terpilih mulai dari sekitar $ 9 Pencocokan harga setua dengan runcit itu sendiri, tetapi era digital telah meningkat sebelumnya, dengan kelebihan dalam kebanyakan kes adalah untuk pelanggan yang kini mempunyai akses segera ke harga terendah.