Bagaimana Menjalankan Latihan Kebakaran di Tempat Kerja

Latihan kebakaran lebih daripada kebakaran. Mengetahui laluan evakuasi bangunan akan membantu sekiranya berlaku gangguan bekalan elektrik, kebocoran gas atau bahan kimia, atau keadaan kecemasan lain yang boleh berlaku di pejabat. Latihan kebakaran memastikan pekerja keluar dari bangunan tepat pada waktunya dan mengetahui kawasan pertemuan pasukan mereka, yang membantu usaha menyelamat sekiranya pekerja tidak dijumpai semasa kecemasan sebenar di perniagaan.

 1. Buat Jawatankuasa Keselamatan

 2. Buat jawatankuasa keselamatan. Jawatankuasa ini harus merangkumi sekurang-kurangnya satu wakil dari setiap jabatan perniagaan, dan kumpulan tersebut harus menamakan satu wakil dari setiap jabatan sebagai ketua pasukan. Ketua pasukan bertanggungjawab memastikan pasukannya mengosongkan bangunan, dan dia mesti berjumpa dengan ahli pasukan di lokasi yang telah ditentukan di luar bangunan.

 3. Berikan Maklumat Pemindahan

 4. Berikan maklumat evakuasi kepada semua pekerja sebelum latihan bermula. Pekerja mesti mengetahui jalan evakuasi untuk kawasan kerja mereka, dan jalan alternatif sekiranya jalan keluar disekat. Buat tanda pemindahan dan hantarkan di seluruh bangunan. Pekerja juga harus menerima maklumat mengenai cara melaporkan kebakaran dan menggunakan alat pemadam api, serta siapa yang harus dihubungi dalam keadaan kecemasan.

 5. Membangunkan Senario Latihan Bor

 6. Kembangkan beberapa senario latihan kebakaran untuk membantu kesiapsiagaan pengungsian. Minta pekerja berdiri di hadapan pintu keluar yang berlainan yang memegang papan tanda yang menyatakan "Keluar dihalang - pilih jalan alternatif." Ini akan menyedarkan pekerja anda tentang jalan keluar yang berbeza dari bangunan dan membuat pekerja memikirkan apa yang boleh berlaku dalam keadaan darurat yang sebenarnya.

 7. Beri Perhatian Khas kepada Pekerja Berkeperluan Khas

 8. Beri perhatian khusus kepada proses pemindahan pekerja yang kurang upaya atau keperluan perubatan khas. Pekerja yang berkerusi roda mungkin memerlukan bantuan untuk keluar dari bangunan, misalnya, sementara mereka yang mengalami masalah pernafasan mungkin tidak mampu dengan jumlah asap yang sedikit. Tindakan yang sewajarnya mungkin termasuk menunjuk staf tertentu untuk membantu mengevakuasi rakan sekerja yang menghadapi masalah mobiliti, atau menyediakan alat pernafasan di dekat stesen kerja staf yang mengalami masalah pernafasan.

 9. Lakukan Latihan Kebakaran Berkala

 10. Lakukan latihan kebakaran biasa, tetapi jangan keterlaluan. Untuk tujuan latihan awal, lakukan latihan setiap dua minggu untuk jangka masa yang singkat. Selepas tempoh latihan, latihan kebakaran setiap tiga bulan sudah mencukupi. Melakukan latihan lebih kerap boleh menyebabkan pekerja anda merasa leka, dan ada juga yang enggan mengambil bahagian. Juga sukar untuk mengadakan latihan kebakaran sekiranya mereka terlalu kerap.

 11. Petua

  Untuk meningkatkan peluang penyertaan, tawarkan pekerja anda insentif untuk mengikuti prosedur latihan kebakaran yang betul. Sebagai contoh, jika latihan selesai dalam had masa yang diperlukan, pekerja boleh menerima 15 minit tambahan untuk makan tengah hari pada hari-hari yang ditentukan.

  Amaran

  Jangan sesekali menghalang jalan keluar semasa latihan, atau mengganggu bangunan. Jangan matikan lampu atau simulasi asap. Ini boleh menyebabkan panik yang tidak perlu dan kemungkinan kecederaan pekerja.