Cara Memperdagangkan Frasa atau Kata

Tanda dagang menawarkan perlindungan undang-undang untuk mengenal pasti ciri produk komersial. Ciri itu boleh menjadi nama produk - nama jenama - atau frasa pendek yang berkaitan dengannya, seperti Maxwell House's "Good to the drop drop", tanda dagangan yang kini dimiliki oleh Kraft Foods. Tanda dagang boleh menjadi ciri lain juga, seperti gabungan suara, bentuk atau warna yang khas yang berkaitan dengan produk anda. Memperoleh tanda dagangan adalah mudah.

Tanda Dagangan Boleh Automatik

Anda tidak semestinya melakukan sesuatu yang istimewa untuk menandakan kata atau frasa. Tindakan mudah menggunakan kata atau frasa dalam hubungannya dengan produk komersial anda cukup untuk memberikan perlindungan tanda dagangan. Tidak diperlukan pendaftaran dan tidak ada dokumen yang diperlukan untuk mewujudkan tanda dagangan anda.

Nilai Pendaftaran Tanda Dagangan Persekutuan

Walaupun tanda dagangan anda wujud walaupun tanpa pendaftaran, perlindungan undang-undang yang ditawarkannya tidak begitu kuat. Sekiranya produk lain melanggar tanda dagangan anda (iaitu, menggunakan nama atau frasa yang sama tanpa kebenaran anda), atau jika anda dituduh melanggar tanda dagang orang lain, maka kekurangan pendaftaran boleh merugikan.

Tanda dagang berdaftar mempunyai jejak kertas yang jelas, rekod rasmi pemilikan cap dagang dan jangka masa penggunaannya. Rekod tersebut adalah bukti berharga sekiranya anda harus mempertikaikan keutamaan tanda dagang dalam kes mahkamah atas hak milik.

Mendaftar Tanda Dagangan Anda

Anda mendaftarkan tanda dagangan dengan Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS. Proses untuk mendaftar dengan USPTO melibatkan bayaran dan banyak kertas kerja. Selalunya membayar untuk menyewa pakar tanda dagangan untuk membantu pendaftaran.

Proses Pendaftaran Tanda Dagangan

Laman web USPTO memberikan panduan menyeluruh untuk mendaftarkan tanda dagangan anda. Pada dasarnya, langkahnya adalah:

 1. Periksa pangkalan data tanda dagangan

 2. Cari pangkalan data tanda dagangan dan sumber maklumat produk lain untuk memastikan tanda dagangan anda tidak bertentangan dengan yang sudah digunakan. Produk boleh membawa nama yang serupa (walaupun serupa) selagi tidak ada kemungkinan kekeliruan. Acme Exterminators dan Acme Catering boleh menggunakan nama Acme, kerana persamaan nama tidak mungkin menimbulkan kekeliruan.

 3. Lengkapkan kertas kerja

 4. Isi aplikasi tanda dagang, sama ada sendiri atau dengan bantuan pakar. Permohonan boleh disediakan dan dihantar secara dalam talian, atau dihantar ke USPTO di atas kertas; kaedah yang terakhir biasanya memerlukan masa lebih lama untuk memproses Pejabat Tanda Dagangan.

 5. Bayar yuran

 6. Bayar yuran, biasanya dalam lingkungan $ 200 hingga $ 300, walaupun berbeza mengikut jenis aplikasi.

 7. Petua

  Hubungi Pusat Bantuan Tanda Dagangan di 1-800-786-9199 untuk pertanyaan atau bantuan dalam proses permohonan. Laman web USPTO juga mempunyai beberapa video instruktif yang akan memandu anda melalui proses pendaftaran tanda dagangan.

 8. Main permainan menunggu

 9. Sekarang tunggu. USPTO akan memberitahu anda setelah beberapa bulan jika permohonan anda telah diluluskan. Sekiranya ia ditolak (biasanya kerana permintaan anda terlalu mirip dengan produk yang sudah digunakan, atau terlalu umum untuk menjadi khas), anda harus mulai dari awal. Bayaran anda tidak dikembalikan.

Bagaimana dengan Hak Cipta?

Hak cipta adalah satu lagi bentuk perlindungan harta intelek yang merangkumi bahan bertulis dan karya kreatif lain, seperti muzik, seni dan fotografi. Sekiranya anda telah menulis buku, misalnya, buku itu dapat dilindungi oleh hak cipta.

Walau bagaimanapun, hak cipta tidak diberikan untuk satu kata atau frasa pendek seperti nama jenama. Untuk melindungi produk komersial anda, tanda dagang adalah pertaruhan terbaik anda.