Cara Menyiapkan Penyata Kewangan pada QuickBooks Pro

QuickBooks Pro membolehkan anda menghasilkan penyata kewangan dari rekod perniagaan anda tanpa anda perlu melakukan pengiraan manual. Anda boleh menyesuaikan lajur dan kandungan laporan untuk menunjukkan hanya maklumat khusus yang anda perlukan. Anda boleh menyesuaikan semua laporan QuickBooks Pro anda dengan cara ini. Anda juga boleh membuat penyata untuk setiap pelanggan yang menyenaraikan urus niaga mereka dengan syarikat anda untuk bulan sebelumnya dan baki tertunggak semasa mereka.

Membuat Penyata Kewangan Syarikat

1

Klik menu lungsur "Laporan" dan pilih "Syarikat & Kewangan." Klik laporan yang ingin anda sediakan. Anda akan mendapat lebih banyak laporan yang disenaraikan di bawah "Akauntan & Pajak."

2

Sesuaikan laporan dengan mengisi bidang tarikh "Dari" dan "Ke" atau memilih pilihan dari menu lungsur "Tarikh".

3

Klik butang "Ubah Laporan". Di bawah tab Paparan, klik item yang ingin anda sertakan dalam penyata anda. Tanda centang akan muncul di sebelah setiap item. Klik pada item yang tidak mahu anda sertakan untuk menghilangkan tanda semak, jika kotak tersebut dicentang. Laraskan item pada tab lain dan klik butang "OK".

4

Klik butang "Cetak". Selain mencetak, anda juga mempunyai pilihan untuk menghafal, mengirim e-mel atau mengeksport laporan ke spreadsheet dengan pilihan yang anda pilih.

Membuat Penyataan Pelanggan

1

Klik menu "Pelanggan" dan kemudian klik "Buat Penyataan."

2

Sahkan tarikh penyataan di medan Tarikh Pernyataan dan jangka masa yang anda mahu pernyataan itu diliputi dalam bidang Pernyataan Periode.

3

Pilih pilihan pelanggan yang ingin anda cetak. Pilihannya adalah "Semua Pelanggan," "Pelbagai Pelanggan," "Satu Pelanggan," "Pelanggan Jenis" dan "Kaedah Kirim Pilihan."

4

Klik butang "Cetak" untuk mencetak penyata pelanggan. Sekiranya anda ingin melihat pernyataan terlebih dahulu, klik butang "Pratonton". Butang Cetak juga akan muncul di tetingkap Pratonton Pratinjau setelah anda mengesahkan pernyataannya tepat.