Cara Menghantar Artikel di Status Facebook Anda

Sekiranya anda menemui artikel yang menarik dan ingin membagikannya dengan rakan anda, anda boleh menambahkannya sebagai kemas kini status. Apabila anda menyiarkan artikel dalam status Facebook anda, ringkasan yang mengandungi pautan ke artikel asal dimasukkan ke dalam suapan berita Facebook. Rakan anda boleh membaca ringkasannya dan, jika mereka merasa menarik, boleh mengklik pautan untuk menavigasi ke artikel asal yang lengkap.

1

Lancarkan penyemak imbas Web di komputer anda dan arahkan ke artikel yang ingin anda siarkan dalam status Facebook anda.

2

Pilih URL dari bar alamat di bahagian atas penyemak imbas dan tekan "Ctrl-C" untuk menyalinnya ke papan keratan.

3

Navigasi ke Facebook dan log masuk.

4

Klik kotak Kemas kini Status di bahagian atas halaman Web.

5

Tekan "Ctrl-V" untuk menampal URL artikel di dalam kotak Kemas kini Status. Tunggu sehingga Facebook menguraikan keseluruhan dokumen dan memaparkan ringkasannya. Setelah selesai, anda boleh membuang URL dari siaran dan taip apa sahaja yang ingin anda sampaikan mengenai artikel tersebut.

6

Klik kepala panah kanan atau kiri di bahagian Pilih Gambar Kecil untuk memilih lakaran kecil. Anda boleh memilih satu hanya jika artikel itu mengandungi sekurang-kurangnya satu gambar.

7

Klik "Post" untuk menyiarkan artikel dalam status Facebook. Ringkasan dengan gambar dan pautan ke artikel lengkap dimasukkan.