Cara Membuat PDF ke Pautan di Facebook

Pautan ke dokumen PDF di Facebook adalah salah satu cara untuk berkongsi maklumat dengan rakan dan kenalan. Facebook tidak membenarkan pengguna memuat naik dan menyematkan dokumen PDF secara langsung, jadi gunakan penyelesaian untuk memuat naik PDF ke hosting fail atau perkhidmatan penyimpanan fail dalam talian, dan menghubungkan ke PDF di Facebook dengan alat Kongsi di halaman rumah atau profil anda .

1

Muat naik fail PDF ke hosting atau perkhidmatan penyimpanan fail pilihan anda, seperti Google Docs, Windows Live SkyDrive atau FileDen. Buat akaun percuma untuk memuat naik dan menyimpan dokumen PDF, jika anda belum mempunyai akaun. Setelah memuat naik dokumen PDF, pastikan untuk mengatur kawalan kongsi ke "Awam" atau "Sesiapa Yang Mempunyai Pautan" supaya pengguna Facebook dapat mengakses PDF dari pautan anda.

2

Salin URL untuk fail PDF yang diunggah dari kotak "Bagikan" atau "URL" di sebelah atau di bawah fail.

3

Log masuk ke akaun Facebook anda. Klik di dalam kotak input dengan label "What On Your Mind" di bawah "Update Status" di atas suapan berita di laman utama Facebook anda

4

Tampal pautan PDF yang disalin ke dalam kotak input dan tekan "Enter." Facebook mengesan URL dan memaparkan alamat pautan. Tidak seperti pautan ke laman Web atau catatan blog, Facebook tidak menghuraikan maklumat atau gambar kecil dari dokumen PDF yang dipautkan.

5

Taipkan penerangan ringkas dokumen PDF ke bahagian atas panel input. Klik butang anak panah ke bawah di kanan bawah panel. Pilih tetapan bahagian pilihan anda dari alat pemilih khalayak: pilih untuk berkongsi dokumen PDF dengan orang ramai, senarai rakan anda, atau senarai khusus senarai rakan atau rakan yang dipilih.

6

Klik butang “Post” berwarna biru untuk menghantar pautan PDF ke Facebook. Pautan muncul di dinding halaman profil anda dan di suapan berita khalayak yang dipilih.