Apa itu Perbadanan Domestik?

Banyak negara mendaftarkan syarikat secara nasional, jadi syarikat yang ingin bergabung melakukannya melalui proses pemfailan nasional. Itu tidak berlaku di Amerika Syarikat. Di sini, syarikat adalah urusan negara, suatu fakta yang dapat memberikan makna yang unik bagi frasa seperti "korporat domestik" atau "syarikat asing." Operasi perniagaan domestik dapat merujuk kepada syarikat dalam negeri atau dalam negeri, bergantung pada konteksnya.

Apa itu Perbadanan?

Seperti yang dijelaskan dalam "The Corporation: Its History and Future" di laman web tinjauan Kirkus, perniagaan boleh mengambil beberapa bentuk undang-undang yang berbeza. Bagi syarikat besar, penggabungan adalah bentuk perniagaan yang paling biasa, dan syarikat ini dikenali sebagai syarikat. Kelebihan utama menggabungkan adalah bahawa pemilik syarikat individu tidak bertanggungjawab secara kewangan atas hutang korporat. Pemerbadanan juga memperluas pilihan untuk mengumpulkan dana untuk membiayai perniagaan.

Bentuk organisasi perniagaan lain yang biasa di AS merangkumi hak milik tunggal dan pelbagai jenis perkongsian. Perkongsian juga boleh menawarkan beberapa bentuk perlindungan liabiliti, tetapi hak milik tunggal tidak. Terdapat juga beberapa variasi bagaimana syarikat dapat diatur, tetapi semuanya memberikan perlindungan tanggungjawab yang luas.

Di AS, perniagaan yang ingin digabungkan melakukannya melalui kerajaan negeri, biasanya dengan mengemukakan dokumen kepada setiausaha pejabat negara di negeri itu. Syarikat tidak perlu mendaftar di negeri di mana mereka beribu pejabat. Malah, mereka tidak perlu melakukan perniagaan secara aktif dalam keadaan pendaftaran. Banyak syarikat memilih untuk mendaftar di Delaware kerana negara memiliki reputasi untuk menawarkan perkhidmatan yang baik dan sangat mesra perniagaan.

Perspektif Negara terhadap Syarikat Domestik

Negeri merujuk kepada syarikat yang telah diperbadankan di negeri ini sebagai syarikat domestik. Sebaliknya, syarikat yang bergabung di negeri lain disebut sebagai syarikat asing. Sebagai contoh, OregonLaws.org membezakan syarikat domestik dan asing, yang mendefinisikan syarikat tersebut sebagai perniagaan yang diperbadankan di tempat lain selain di Oregon.

Keadaan boleh membingungkan. Sebuah syarikat yang mempunyai ibu pejabat di, katakanlah, California boleh memfailkan untuk diperbadankan di Delaware. Bagi pihak berkuasa Delaware, syarikat itu adalah syarikat domestik, walaupun tidak menjalankan perniagaan di negeri ini. California, sebaliknya, akan menganggap syarikat itu sebagai syarikat asing, walaupun beribu pejabat di - dan menjalankan sebahagian besar perniagaannya di - California.

Sudut Pandang Negara

Sudah tentu, kata "domestik" juga mempunyai arti yang lebih biasa untuk merujuk kepada perkara-perkara dalam negara, sementara "asing" digunakan untuk merujuk kepada negara lain. Penggunaan ini meluas ke dunia perniagaan juga.

Oleh itu, syarikat domestik boleh menjadi istilah yang merujuk kepada perniagaan yang diperbadankan atau beribu pejabat di Amerika Syarikat.

Syarikat domestik dibezakan dari syarikat asing dalam beberapa bidang undang-undang. Sebagai contoh, IRS mempunyai peraturan yang berbeza mengenai pengajuan yang berkaitan dengan perusahaan asing yang tidak berlaku untuk perusahaan domestik.

Istilah "korporat domestik" juga digunakan dengan lebih santai dalam akhbar perniagaan dan konteks lain untuk merujuk kepada syarikat AS, berbanding dengan firma asing.

Beberapa Contoh Syarikat Domestik dan Asing

Alphabet, syarikat induk Google, adalah sebuah syarikat yang hampir sama dengan Silicon Valley di California. Namun, syarikat itu menerima pendaftaran penggabungannya dari Delaware dan disenaraikan di California sebagai syarikat asing.

Sebaliknya, Alphabet adalah syarikat domestik yang jelas jika dibandingkan dengan, katakanlah, firma teknologi China, Huawei. Seperti yang dijelaskan oleh penerbitan perniagaan Lawfare, Huawei secara ketat dianggap sebagai syarikat asing dalam urusan perniagaannya di Amerika Syarikat, bahkan sampai dianggap sebagai ancaman keselamatan yang berpotensi untuk kepentingan AS.