Perbezaan Antara Pemproses Laptop AMD Turion & Athlon

The Turion dan Athlon adalah dua jenama teknologi CPU AMD untuk komputer riba. AMD memperkenalkan Turion pada tahun 2005 khusus untuk komputer riba, tetapi yang lebih lama dari dua jenama - Athlon membuat debutnya pada tahun 1999 - juga tersedia untuk PC desktop. Walaupun serupa dalam banyak aspek, kedua-dua jenama itu juga mempunyai perbezaan yang ketara.

Pembuatan

AMD Turion dan AMD Athlon serupa dalam pembuatan. Mereka tersedia sebagai CPU teras tunggal atau dua teras. AMD menetapkan yang terakhir dengan akhiran "X2", dan dengan dua unit pemprosesan mereka dalam satu cip, mereka mempunyai dua kali daya pemprosesan daripada satu teras tunggal. Setiap CPU melekat pada motherboard menggunakan soket 169-pin bernama Socket 1, komponen yang dihasilkan oleh ketua saingan AMD, Intel Corp.

Kelajuan jam

Kelajuan jam adalah frekuensi di mana pemproses beroperasi. Untuk AMD Turion, kelajuan jam adalah 1.5 hingga 2.6 GHz. AMD Athlon pada umumnya lebih perlahan, pada 1.3 hingga 2.3 GHz. Walau bagaimanapun, Athlon umumnya lebih pantas dalam mengangkut data antara memori komputer. Proses ini dipanggil kelajuan bas depan atau kelajuan bas sistem. Walaupun Turion mempunyai kelajuan FSB 1.6 hingga 3.6 GHz, Athlon adalah 2 hingga 4 GHz.

Cache

Setiap CPU AMD Turion dan AMD Athlon mempunyai dua tingkat cache untuk akses data yang lebih pantas. Cache L2 secara tradisinya lebih besar daripada dua bank. Pada Turion, cache L2 adalah 512 hingga 2,000KB; Athlon mempunyai cache L2 64 hingga 1.024KB.

Watt

Direka sebagai pemproses penggunaan kuasa rendah, Turion mempunyai daya reka bentuk termal maksimum 15 hingga 35 watt. Athlon II Neo Dual-Core K325 adalah penjimatan tenaga paling banyak dari jenama Turion dan Athlon, dengan TDP maksimum 12 watt. Seperti Turion, cip Athlon yang menggunakan tenaga tertinggi mempunyai TDP maksimum 35 watt.