Bolehkah Kontraktor Bebas Menolak Perbelanjaan Makan?

Sekiranya anda kontraktor bebas, anda mungkin layak mendapat pelepasan cukai dengan memotong perbelanjaan tertentu pada penyata cukai anda. Mengetahui apa yang anda boleh tolak akan membantu anda merancang dan mengesan perbelanjaan anda dengan tepat, jadi anda akan bersedia sebaik sahaja tiba waktu cukai. Kontraktor bebas boleh memotong perbelanjaan makan dengan borang cukai, tetapi mereka mesti mengikut ketetapan tertentu.

Gambaran keseluruhan

Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri, yang mengatur semua cukai persekutuan, membolehkan kontraktor bebas memotong 50 peratus perbelanjaan perniagaan yang berkaitan dengan hiburan, termasuk makanan. Makanan dengan pelanggan boleh dikurangkan jika mereka merangkumi perniagaan semasa makan: Anda harus membincangkan perniagaan, mempersembahkan produk, menawarkan tawaran penjualan atau menjalankan aktiviti yang berkaitan dengan perniagaan agar makanan itu layak sebagai perbelanjaan perniagaan. Hidangan dengan pelanggan di mana anda tidak membincangkan perniagaan apa pun, walaupun makanan itu untuk menjalin hubungan pelanggan yang baik, tidak memenuhi syarat untuk potongan makanan.

Melancong

IRS juga membenarkan kontraktor bebas untuk memotong makanan sebagai perbelanjaan perniagaan ketika melakukan perjalanan untuk menjalankan perniagaan. Sekiranya anda bepergian untuk berniaga dengan pelanggan, anda boleh mengurangkan separuh perbelanjaan makan anda dari perjalanan, termasuk cukai dan petua. IRS juga menawarkan pilihan untuk mengambil jumlah pemotongan standard setiap hari untuk makan ketika dalam perjalanan. Jumlah potongan makanan standard berbeza mengikut tahun dan lokasi, dan anda mesti melakukan perjalanan di Amerika Syarikat untuk memenuhi syarat.

Sekatan

IRS meletakkan batasan pemotongan hiburan untuk kontraktor bebas. Makanan yang anda tolak mestilah dalam keadaan yang sesuai dengan perniagaan, seperti restoran. Sekiranya anda menghadiri konsert atau acara sukan yang kuat dengan pelanggan, anda tidak akan dapat mengurangkan perbelanjaan makan, kerana IRS tidak akan menganggap persekitaran yang kondusif untuk menjalankan perniagaan. Juga, jika anda menyertakan makanan atau pesta dengan banyak alkohol, IRS mungkin mempersoalkan kemampuan anda menjalankan perniagaan semasa makan. IRS juga menyatakan bahawa hiburan tidak boleh "mewah atau mewah." Walaupun ini tertakluk kepada tafsiran, anda boleh melakukan kesalahan dengan menjamu selera di kedai yang sesuai dengan anggaran syarikat anda.

Jejaki Perbelanjaan Anda

Untuk membuat potongan makanan anda lebih mudah dan mempertahankan diri jika anda diaudit, simpan rekod perbelanjaan makanan anda dengan tepat dan terperinci. Rekod anda akan menjadi bukti anda sekiranya IRS mengetuk. Jika Anda mengadakan pesta di mana anda memperkenalkan produk baru atau menjalankan perniagaan, misalnya, simpan bukti perniagaan dengan menyimpan jemputan yang menggambarkan peristiwa perniagaan atau dengan mengambil gambar perniagaan yang sedang berlangsung di pesta tersebut. Semasa anda keluar makan bersama pelanggan, simpan resit dan rekod lain yang anda ada dari makanan, seperti nota mengenai apa yang anda bincangkan atau kontrak, urus niaga, penerimaan atau perniagaan lain yang dihasilkan dari pertemuan tersebut.