Apakah Penyelenggaraan POG dalam Merchandising?

Peruncitan yang berjaya bergantung pada penjualan barang. Menurut Home Depot, belanja impuls merangkumi lebih dari 60 peratus pembelian. Kredit untuk pembelian yang tidak dirancang ini diberikan kepada persembahan produk yang menarik. Peruncit menggunakan gambar rajah yang dikenali sebagai planogram, atau POG, untuk membimbing staf mereka mengenai pemilihan lekapan, barang dagangan tertentu untuk dipaparkan pada mereka dan urutan tepat untuk menampilkan setiap item. Penyelenggaraan planogram merangkumi menjaga rak, dinding pasak dan peralatan yang bersih, ditandatangani dengan betul dan diisi dengan barang yang betul.

Mengambil Stok Visual

Penjual jenama utama menyediakan rancangan untuk mempromosikan imej yang konsisten dan menjana penjualan. Rantai runcit merangkumi POG dalam buku panduan dagangan visual mereka untuk keseragaman di antara kedai mereka, sementara perniagaan runcit yang dimiliki secara individu membuat rancangan, atau skema mereka sendiri, dengan program perisian khusus untuk memaksimumkan potensi ruang penjualan mereka. Format POG berbeza dari gambar sederhana hingga cetak biru terperinci. Kedai yang menjual barang bergerak cepat, seperti makanan, menggunakan planogram yang menampilkan kotak dengan teks; kedai pakaian lebih suka POG yang membawa ilustrasi dan nombor gaya. Planogram juga dapat menggariskan spesifikasi pelabelan tanda dan rak.

Tetapkan Tetapi Jangan Lupa

POG perlu mendapat perhatian semula kerana barang dagangan menjual agar kedai kelihatan terbaik, memindahkan inventori ke lantai dan keluar dari ruang stok tempat ia dapat menjualnya, dan memberi pelanggan rasa berbelanja dalam perniagaan yang berkembang maju, dan bukannya di kedai yang nampaknya menjadi gagal. Penyelenggaraan POG juga melibatkan pengaburan dan penggilap: Upacara pembersihan secara berkala yang menjadikan kedai sebagai tempat menarik untuk berbelanja. Aspek penting lain dari penyelenggaraan POG, papan tanda, memerlukan audit berkala untuk memastikan ketepatan tanda harga dan label rak.

Keluar Dengan Yang Lama

Apabila barang baru tersedia, paparan berdasarkan rencana harus disesuaikan untuk memperkenalkannya. Penjual atau kedai merevisi POG untuk membolehkan produk baru "dipotong" dengan mengurangkan jumlah muka, atau posisi menghadap ke depan, yang diperuntukkan untuk produk yang ada, atau menggantikan gaya yang ditentukan atau model yang dihentikan. Semakan ini memerlukan pelabelan rak baru dan tanda harga. Peruncit kecil dapat menggunakan semakan rencana untuk menyempurnakan penawaran dan penempatan produk mereka dengan membandingkan hasil penjualan sebelum dan sesudah perubahan.

Sedia, Tetapkan, Tetapkan Semula

Apabila musim berubah atau kedai memperluas penawarannya, kategori produk mendapat perombakan lengkap atau menetapkan semula. Planogram baru menentukan susun atur semula dan mungkin memerlukan pertukaran lekapan, penempatan semula lekapan, serta memindahkan dan mengganti barang dagangan. Reset adalah latihan fizikal untuk kakitangan runcit dan pengurus visual yang ditugaskan untuk menyelesaikannya. Pelekat lama, label, tanda harga dan bahan tempat penjualan mesti dikeluarkan dan semuanya dibersihkan sebelum produk diletakkan. Setelah selesai bergerak, pekerja mesti memasang papan tanda baru dan paparan promosi tempat jualan yang berkaitan. Penyetelan semula memberi tampilan baru kepada kedai untuk mengekalkan minat pembeli, yang merupakan matlamat penting untuk menjual barang.