Manfaat sebagai Peratusan Gaji

Gaji adalah titik permulaan ketika merundingkan gaji untuk pekerjaan, tetapi faedah itulah yang mendapat perhatian. Menurut data terbaru dari Biro Statistik Buruh AS (BLS), jumlah pampasan rata-rata untuk semua pekerja awam pada tahun 2020 adalah $ 37.73 sejam. Manfaat merangkumi 32 peratus daripada jumlah pampasan pekerja.

Walau bagaimanapun, faedahnya boleh berbeza mengikut ukuran organisasi, kumpulan industri dan lokasi geografi. Anda mungkin ingin mengetahui bagaimana perbandingan antara gaji dan faedah yang lebih tinggi dalam pelbagai jenis organisasi dan industri.

Kesan Saiz Organisasi

Ukuran organisasi membuat perbezaan. Organisasi yang lebih besar dapat membayar pampasan lebih banyak dan menawarkan lebih banyak faedah kerana kemampuan mereka untuk merundingkan harga yang lebih rendah, terutama dalam insurans kesihatan.

Menurut BLS, jumlah purata pampasan untuk organisasi dengan satu hingga 49 pekerja adalah $ 28.35 sejam. Jumlah faedah adalah $ 7.10 atau 25 peratus daripada jumlah pampasan. Di hujung skala yang lain, organisasi besar dengan 500 pekerja atau lebih mempunyai purata pampasan sebanyak $ 50.34 . Jumlah faedah untuk kumpulan ini ialah $ 17.52 sejam atau 34.8 peratus dari jumlah keseluruhan.

Kumpulan Industri Menawarkan Tahap Manfaat yang berbeza

Faedah juga berbeza mengikut industri. Sebagai contoh, jumlah pampasan dalam Aircraft Manufacturing rata-rata $ 71.06 , di mana $ 27.12 mewakili faedah atau 38.2 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Di hujung bawah, Kumpulan Riadah dan Perhotelan mempunyai jumlah pampasan purata sebanyak $ 15.17 . Walau bagaimanapun, kumpulan ini hanya menawarkan faedah $ 3.18 atau 21 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Di tengah-tengahnya adalah kumpulan Kewangan dan Insurans, dengan jumlah pampasan purata $ 54.87 . Faedah merangkumi $ 18.49 , mewakili 33.7 peratus daripada jumlah pendapatan.

Lokasi dan Kos Hidup Membuat Perbezaan

Lokasi dan kos sara hidup mempengaruhi jumlah pampasan dan sejauh mana faedah yang ditawarkan. Sebagai contoh, bandingkan kos insurans perubatan di Wichita, Kansas, dan Boston, Massachusetts.

Wichita mempunyai kos sara hidup yang rendah. Menurut Indeks Perubatan Milliman tahunan yang diterbitkan oleh pakar faedah di Milliman, jumlah kos insurans kesihatan untuk keluarga empat rata-rata $ 24,900 . Seorang majikan di Wichita menyumbang 57 peratus daripada kos ini, meninggalkan pekerja untuk membayar baki $ 10,687 .

Menurut Indeks Milliman untuk Boston, jumlah kos rawatan kesihatan rata-rata untuk empat keluarga Boston adalah $ 30,800 . Majikan memberi sumbangan 57 peratus, dan sumbangan pekerja adalah $ 13,225 .

Dalam kes ini, walaupun majikan di Boston dan Wichita menyumbang 57 peratus, pekerja di Boston membayar hampir $ 2,500 lebih banyak kerana kos sara hidup yang lebih tinggi.

Pekerja Swasta vs Kerajaan

Persepsi bahawa pekerja kerajaan mendapat lebih banyak faedah disokong oleh data. BLS menunjukkan bahawa pampasan purata bagi pekerja industri swasta adalah $ 35.34 . Jumlah faedah merangkumi $ 10.53 daripada jumlah ini atau 29.8 peratus.

Sebaliknya, pekerja kerajaan memperoleh purata pampasan sebanyak $ 52.45 sejam dengan faedah berharga $ 19.82 atau 37.8 peratus dari jumlah pampasan.

Kesatuan vs Bukan Kesatuan

Pekerja kesatuan mempunyai kelebihan dalam faedah berbanding pekerja bukan pekerja. Data BLS menunjukkan bahawa pekerja kesatuan menerima jumlah pampasan purata sebanyak $ 48.57 . Jumlah faedah adalah $ 19.65 , yang mewakili 40.5 peratus daripada jumlah pampasan.

Pekerja bukan pekerja memperoleh purata pampasan sebanyak $ 34.16, dengan faedah sebanyak $ 9.71 atau 28.4 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Pemimpin kesatuan dapat menggunakan kekuatan mereka dalam jumlah untuk merundingkan kontrak yang lebih baik dengan lebih banyak faedah, kekuatan yang tidak dimiliki individu.

Gaji Lebih Tinggi berbanding Manfaat

Kesimpulannya adalah bahawa faedah sampingan sebagai peratusan gaji boleh berbeza dalam pelbagai. Secara amnya, pekerja kerajaan dan pekerja kesatuan menerima peratusan pampasan yang tinggi sebagai faedah, sementara pekerja di syarikat yang lebih kecil dibayar lebih sedikit dan mendapat lebih sedikit faedah.

Walau bagaimanapun, jenis faedah yang ditawarkan disesuaikan dengan masa dengan jenis faedah tambahan. Sebagai contoh, banyak organisasi kini memberikan bantuan pembayaran pinjaman pelajar dan cuti ibu bapa yang dilanjutkan untuk kedua ibu bapa. Ramai pekerja mungkin lebih suka menerima lebih banyak faedah daripada gaji lebih tinggi.