Kertas untuk Fail Semasa Menutup Hak Milik Tunggal

Hak milik tunggal berfungsi sebagai ego pemilik perniagaan. Ini bukan entiti undang-undang bebas seperti syarikat atau syarikat berhad dan tidak perlu mengemukakan dokumen formasi dengan agensi kerajaan untuk wujud secara rasmi, selagi pemilik tunggal menjalankan perniagaan dengan namanya sendiri. Terdapat beberapa akaun berkaitan perniagaan pilihan yang boleh disediakan oleh pemilik tunggal untuk membezakan aktiviti perniagaan daripada aktiviti peribadi di mata orang ramai. Adalah berhemah untuk menutup akaun ini secara rasmi apabila pemilik tunggal berhenti menjalankan perniagaan.

Pendaftaran Negeri

Majoriti negeri tidak memerlukan pemfailan rasmi untuk membenarkan hak milik tunggal. Selagi pemilik menjalankan perniagaan dengan namanya sendiri, aktiviti perniagaannya dianggap sebagai sebahagian daripada usaha peribadinya. Contohnya ialah orang yang menjalankan perniagaan latihan kecergasan peribadi dengan namanya sendiri. Terdapat kurang dari segelintir negeri yang mewajibkan semua perniagaan, bahkan milik tunggal, untuk mendapatkan lesen perniagaan umum untuk beroperasi di negeri ini. Dalam keadaan ini, lesen perniagaan am dikeluarkan oleh bahagian perniagaan atau korporat pejabat setiausaha negara. Sekiranya hak milik tunggal terletak di negeri yang mempunyai syarat ini, pemilik mesti membatalkan lesen untuk menutup perniagaan secara rasmi.

Pendaftaran Tempatan

Sekiranya pemilik tunggal mengendalikan perniagaan dengan nama selain namanya sendiri, dia harus mengajukan permohonan kebenaran untuk menggunakan "menjalankan perniagaan sebagai", atau DBA, dari daerah tempat perniagaan itu berada. Untuk menutup hak milik tunggal yang menggunakan DBA, pemilik mesti mengemukakan dokumen pembatalan dengan pejabat kerani daerah. Begitu juga, jika perniagaan diminta untuk mendapatkan izin atau lesen tempatan, seperti izin pengendalian makanan atau lesen minuman keras, ini juga harus dibatalkan dengan menghubungi pejabat pemerintah yang memberikan kuasa.

Kewajipan Pekerjaan

Untuk menutup hak milik tunggal, pemilik mesti menyimpulkan semua kewajiban yang berkaitan dengan bekerja sendiri atau pekerjaan orang lain. Memfailkan penyata cukai pekerjaan sendiri suku tahunan dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS) jika pemilik telah membayar cukai suku tahunan hingga saat ini. Failkan penyata cukai suku tahunan negeri dan persekutuan untuk pekerja yang bekerja untuk pemiliknya. Menyiapkan dan memfailkan W-2 akhir untuk pekerja. Menyiapkan dan memfailkan 1099 untuk kontraktor bebas yang disewa sepanjang tahun.

Akaun Cukai

Kebanyakan pemilik tunggal menggunakan nombor Jaminan Sosial mereka sebagai nombor pengenalan pembayar cukai IRS mereka untuk pendapatan perniagaan. Dalam keadaan tertentu, pemilik tunggal mungkin telah memperoleh nombor pengenalan majikan (EIN) yang berasingan untuk tujuan perniagaan - misalnya, untuk membuka akaun bank atau mengambil pekerja. Sekiranya pemilik tunggal mempunyai EIN, pemiliknya harus menghubungi IRS dan menutup akaun untuk menutup perniagaan secara rasmi. Begitu juga, jika perniagaan mempunyai akaun cukai negeri atau tempatan, seperti akaun cukai penjualan, pemiliknya harus menghubungi agensi cukai negeri dan menutup akaun secara rasmi untuk menyimpulkan aktiviti perniagaan dengan betul.