Cara Memulakan Perniagaan Pembersihan Tapak Pembinaan

Perkhidmatan pembersihan tapak pembinaan melakukan pembersihan akhir dan penyingkiran sisa bahan binaan untuk harta tanah komersial dan kediaman. Memulakan perniagaan pembersihan memerlukan pelbagai lesen dan izin, serta anggaran untuk membeli atau menyewa peralatan yang anda perlukan. Kerja ini sering memerlukan waktu berjam-jam, mengangkat berat dan perhatian terhadap perincian, tetapi ada permintaan berterusan untuk perkhidmatan ini. Syarikat pembinaan, syarikat pengubahsuaian rumah dan syarikat pengurusan harta tanah menggunakan perkhidmatan pembersihan tapak pembinaan untuk siap sedia dijual atau disewa.

Memenuhi Syarat Peraturan

Memohon lesen perniagaan untuk mengendalikan perniagaan pembersihan tapak pembinaan di kawasan anda. Hubungi pejabat kerani daerah atau pejabat pentadbiran perniagaan kecil untuk menanyakan borang dan bayaran pelesenan perniagaan. Daftarkan perniagaan pembersihan anda dengan pejabat setiausaha negara anda sekiranya membentuk syarikat, syarikat atau perkongsian dengan tanggungan terhad.

Memohon nombor pengenalan majikan dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri untuk digunakan pada semua dokumentasi perniagaan dan cukai. Beli insurans perniagaan seperti tanggungan am, kenderaan, pampasan pekerja dan insurans harta tanah. Insurans ini membantu melindungi perniagaan anda sekiranya berlaku kemalangan atau kecederaan di tempat kerja.

Menggaji Kakitangan yang Baik

Ambil pekerja dengan pengalaman pembersihan pembinaan atau industri. Bergantung pada peraturan negeri, pekerja mungkin perlu diikat untuk bekerja secara sah di tapak pembinaan. Penjamin bon membantu menampung kos yuran undang-undang sekiranya berlaku tuntutan atau penyelesaian. Wajibkan calon pekerja untuk membeli bon penjamin dari penyedia insurans berlesen, dan minta salinan sijil bon penjamin untuk rekod anda.

Beli atau Pajakan Peralatan

Beli peralatan dan bekalan pembersihan pembinaan yang diperlukan. Peralatan mungkin merangkumi jentolak kecil untuk membuang serpihan pembinaan berat, tong sampah industri, bekalan pembersih tingkap, persediaan pembersih kayu, logam atau batu, penyapu, kuali debu, pembersih tingkap, bahan kimia penggilap logam dan peralatan keselamatan, seperti topeng debu, peti pertolongan cemas , pakaian seragam dan topi keras.

Item yang lebih besar, seperti alat berat dan kenderaan serta treler yang anda perlukan untuk menariknya, merupakan pelaburan yang besar. Selalunya lebih baik menyewakannya pada awalnya, jadi anda tidak terlalu banyak menghabiskan modal permulaan untuk tujuan tersebut.

Memasarkan Perniagaan Anda

Hubungi syarikat pembinaan tempatan, perkhidmatan kebersihan, syarikat pengurusan harta tanah dan syarikat pengubahsuaian untuk memasarkan perkhidmatan anda. Buat brosur yang menggariskan perkhidmatan pembersihan khusus dan umum, sebelum dan selepas foto, maklumat hubungan dan jam operasi. Sekiranya anda mempunyai anggaran untuk itu, buatlah laman web yang menampilkan foto tambahan, testimoni pelanggan dan maklumat mengenai kaedah pembersihan untuk meningkatkan perniagaan. Sekiranya perlu menunggu sehingga anda menguntungkan, halaman Facebook syarikat dapat memberi anda jenis penglihatan yang sama.