Notepad ++ untuk Pemula

Notepad ++ adalah pengganti Notepad sumber terbuka dan editor kod sumber untuk Windows. Sebagai editor teks ringan, ia menambah fungsi yang tidak ada di Windows Notepad, seperti tab, antara muka skrin terpisah, pemeriksaan ejaan dan pemalam. Notepad ++ juga merangkumi penekanan sintaks dan ciri lain untuk pengaturcara yang bekerja dengan kod sumber, dan tersedia sebagai muat turun percuma dari laman web rasminya.

Bermula

Setelah memuat turun dan memasang Notepad ++ dari laman web rasminya (lihat pautan di Sumber), anda boleh melancarkannya dari jalan pintas di menu Mula anda. Fail teks terbuka apabila anda mengklik menu "File" dan "Open" sebelum menavigasi ke file di komputer anda dan mengklik dua kali padanya. Setiap fail dibuka sebagai tab baru; anda boleh beralih di antara mereka dengan mengklik di atas panel penyuntingan teks. Tab ditutup dengan mengklik kanannya dan mengklik "Tutup" atau dengan mengklik "Tutup" di menu Fail.

Sorotan Sintaks

Ciri sorotan sintaksis menandakan bahagian-bahagian yang berlainan dari fail kod sumber dalam pelbagai warna, menjadikannya lebih mudah untuk memahami struktur kod itu sekilas. Notepad ++ tidak secara automatik mengesan kod sumber, tetapi sebaliknya memasukkan jenis kod dari peluasan fail fail. Sebagai contoh, jika anda membuka fail bernama "file.html", Notepad ++ akan menggunakan sorotan sintaks HTML. Sekiranya anda membuat fail baru, Notepad ++ secara automatik membolehkan penyorotan setelah anda menyimpan fail dengan pelanjutan yang sesuai. Mengklik menu "Bahasa" dan memilih bahasa pengaturcaraan akan membolehkan penyorotan sintaks secara manual.

Pemalam

Notepad ++ dilengkapi dengan beberapa pemalam, termasuk pemeriksa ejaan. Untuk mengurus pemalam anda atau memasang lebih banyak lagi, anda mesti mengklik menu "Pemalam", arahkan ke "Pengurus Pemalam" dan pilih "Tunjukkan Pengurus Pemalam". Tab Tersedia di tetingkap Pengurus Plugin menunjukkan pemalam yang boleh anda muat turun dan pasang dari Web; mengklik nama pemalam membolehkan anda melihat keterangan dan mengklik "Pasang" akan memasangnya.

Tab Kemas kini dan Dipasang di tetingkap ini membolehkan anda mengemas kini atau membuang pemalam anda, yang muncul sebagai pilihan dalam menu Pemalam. Sebagai contoh, anda dapat menggunakan pemeriksa ejaan dengan mengklik menu "Plugin", menunjuk ke "Pemeriksa Ejaan" dan mengklik "Pemeriksa Ejaan."

Penyesuaian

Notepad ++ memungkinkan anda mengkonfigurasi sebagian besar pilihan dari tetingkap Preferences, yang dapat diakses dengan mengklik menu "Settings" dan kemudian "Preferences." Warna penyorotan sintaks dapat dikonfigurasi dengan mengklik menu "Settings" dan "Style Configurator." Anda juga dapat menggunakan submenu Import di bawah menu Tetapan untuk mengimport tema gaya dari fail. Pintasan papan kekunci dapat ditugaskan dan disesuaikan dengan mengklik "Tetapan" dan "Pemintas Pintasan."